fbpx

To je domnevna Putinova ljubica, ki so se je Američani lotili s sankcijami

Putinovo domnevno ljubico Alino Kabajevo so doletele ameriške sankcije. (Foto: epa)

Ameriško finančno ministrstvo je uvedlo sankcije tudi proti domnevni partnerici ruskega predsednika Vladimirja Putina. Gre za še enega izmed številnih ukrepov usmerjenih v rusko elito in za poskus kaznovanja Kremlja za vojno v Ukrajini. 

Govora je o znani 39-letni nekdanji gimnastičarki Alini Kabajevi, ki je po neuradnih informacijah osebno povezana z ruskim diktatorjem Vladimirjem Putinom. Ameriška stran odločitev ob tem pojasnjuje, da Kabajeva “deluje kot vodja, uradnik, višji izvršni uradnik ali član izvršnega odbora vlade Ruske federacije”. Je tudi nekdanja članica Državne dume in trenutni vodja National Media Group, prokremeljskega imperija televizijskih, radijskih in tiskanih organizacij, poroča Rzeczpospolita.

Že aprila je Wall Street Journal razkril, da ZDA razmišljajo o sankcijah proti Kabajevi. Vendar pa je obstajala bojazen, da bi takšna poteza napetosti še zaostrila, z ozirom na njene tesne vezi s Putinom. Kabajevo pa so že pred tem doletele sankcije EU in Velike Britanije. Obenem je finančno ministrstvo najavilo sankcije proti nekaterim drugim ruskim oligarhom, veliki jeklarski družbi, dvema njenima hčerinskima družbama ter finančni instituciji, obtoženi izogibanja sankcijam in njenemu izvršnemu direktorju.

Državni sekretar ZDA Antony Blinken. (Foto: wikimedia commons)

Ločeno pa je ameriški državni sekretar Antony Blinken napovedal sankcije proti trem oligarhom, ruskemu državnemu podjetju pod nadzorom ministrstva za promet in 24 ruskim obrambnim in tehnološkim subjektom. Prav tako so ZDA naložile vizumske omejitve za 893 uradnikov Ruske federacije in 31 tujih vladnih uradnikov, ki so podpirali kršitev suverenosti Ukrajine preko podpore ruski aneksiji Krima. 

Domen Mezeg