fbpx

To je država članica EU, ki bo zgradila zid z namenom preprečevanja nezakonitih migracij

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Zaradi naraščajočega prihoda nezakonitih migrantov iz Belorusije se je litovska vlada odločila, da razglasi izredno stanje z namenom uvedbe nekaterih potrebnih logističnih ukrepov. Litovska premierka Ingrida Simonyte je ob najavi odločitve vlade pozvala: “Ni čas za dramatiziranje.” V sredo pa je odjeknila novica, da bo na meji z Belorusijo zgrajena pregrada, ki jo bo varovala vojska in ki bo migrante odvrnila od potovanja v Litvo.

Po besedah premierke potrebujejo podporo lokalnih oblasti pri odločanju o nekaterih logističnih vprašanjih, je dejala in dodala, da gre predvsem za sprejem migrantov, ki so nelegalno prestopili mejo. Med četrtkom in petkom prejšnji teden so jih pridržali 150, s petka na soboto pa 116.

Leta 2021 je prek Belorusije v Litvo poskušalo vstopiti skupaj 938 nelegalnih migrantov. Ta številka je danes 12-krat večja kot v letu 2020. Več kot polovica teh migrantov prihaja iz Iraka, prihajajo pa tudi iz držav, kot so Iran, Sirija, Gvineja, Turčija in Šrilanka.

Po navedbah litovskega zunanjega ministrstva trenutna državna infrastruktura, ki jo predstavljajo migracijski centri, omogoča nastanitev 835 ljudi. Do sedaj je bilo zasedenih več kot 500 mest. Problem migracij se v zadnjih mesecih stopnjuje. Litovske oblasti so že večkrat poudarile, da gre za organiziran posel, v katerega so vključene beloruske oblasti. Vilna zagovarja prepričanje, da migracija predstavlja obliko hibridne vojne.

Foto: epa

Beloruski diktator Aleksander Lukašenko je izjavil, da zaradi grožnje zahodnih sankcij njegova država nima sredstev za zaustavitev nelegalnih migrantov. “Zaradi vaših sankcij za to nimamo več denarja ali moči,” je dejal Lukašenko med beloruskimi praznovanji dneva neodvisnosti. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je obljubila podporo Litvi. “Vaše skrbi in težave v Litvi so evropske skrbi in težave. To sem želela močno izraziti: resnično vam stojimo ob strani v tem težkem času,” je dejala.

Von der Leynova je zagotovila, da lahko Evropska komisija Litvi omogoči dostop do kriznih skladov, ki naj bi pomagali obvladovati razmere, v podporo patruljam pa pošlje osebje Frontexa. Litovsko-belorusko mejo že patruljira 6 pripadnikov Frontexa iz Francije, Madžarske in Nemčije. Julija naj bi število naraslo na 30. Litva je sicer tudi sama okrepila zaščito svojih meja. Na mejo z Belorusijo so namreč že napotili pripadnike mejne straže iz drugih enot in dodatne tehnične vire, poroča Remix News.

Sara Kovač