fbpx

To je francoska kandidatka Republikanske stranke, ki bo na predsedniških volitvah izzvala Macrona

Valerie Pecresse bo kandidatka francoske Republikanske stranke na predsedniških volitvah. (Foto: epa)

Francoski desni Republikanci (LR) so danes za kandidatko stranke na spomladanskih predsedniških volitvah izbrali voditeljico pariške regije Valerie Pecresse. To je prva ženska kandidatka te stranke na predsedniških volitvah, ki se predstavlja kot glas razuma, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za mesto predsedniškega kandidata stranke sta se v današnjem finalu potegovala Valerie Pecresse in poslanec Eric Ciotti. Pecressejeva, ki bi v primeru izvolitve postala prva predsednica Francije, velja za sredinsko političarko, Ciotti pa je znan po svojih trdih stališčih glede islama in priseljevanja.

Končni favorit za zmago na francoskih predsedniških volitvah prihodnje leto je trenutno sicer aktualni predsednik Emmanuel Macron, ki pa uradno še ni napovedal svoje kandidature. To naj bi storil v začetku prihodnjega leta, poroča STA.

Valerie Pacresse bo najresnejša izzivalka predsednika Macrona. (Foto: epa)

Svoja kandidata so medtem že izbrali socialisti, ki v predsedniško tekmo pošiljajo pariško županjo Anne Hidalgo, in Zeleni, ki jih bo zastopal evroposlanec Yannick Jadot.