fbpx

To je grški režiser, obtožen zapleta v spolni škandal z mladoletnimi migranti

Dimitris Lignadis. (Foto; Imdb)

Nekdanji grški gledališki režiser je bil aretiran zaradi obtožb posilstva in spolne zlorabe. Preiskujejo ga zaradi morebitne spolne zlorabe mladoletnih migrantov, ki so se udeležili tečaja promigrantskih nevladnih organizacij.

Dimitris Lignadis, nekdanji umetniški direktor grškega narodnega gledališča, je bil konec tedna aretiran zaradi suma spolne zlorabe 14-letnika leta 2010 in še enega novejšega napada. Tožilci so pozvani tudi k preiskavi drugih možnih zlorab migrantov mladoletnikov od leta 2017 do 2018. Po poročilu grškega časopisa Proto Thema je posebna sekretarka za zaščito mladoletnikov brez spremstva ministrstva za migracije Irene Lovedakis tožilce pozvala, naj preučijo morebitna nezakonita dejanja Lignadisa nad mladoletnimi migranti, ki so se udeležili gledališkega tečaja, poroča Breitbart.

Antigone Lyberaki, generalna direktorica nevladne organizacije SolidarnostNow, je na Facebooku objavila sporočilo, v katerem zanika kakršno koli povezavo z Lignadisom: “Kljub nedvoumnemu zanikanju nekateri računi v družabnih omrežjih še naprej širijo govorice, da sva naša organizacija in jaz osebno imela odnose z Dimitrisom Lignadisom.”

Odgovorni zanikajo hude obtožbe
“Ne vemo, kakšni so njihovi motivi. Verjetno sovražni do nevladnih organizacij, verjetno želijo zakriti druge odnose in zmesti preiskave pravosodja. V vsakem primeru jim sporočite, da nas njihove lažne novice ne bodo prestrašile,” je dodala Lyberakijeva. Sofia Vgenopoulou, vodja mladinskega odra Grškega narodnega gledališča, je za Proto Thema spregovorila, da je program, ki vključuje mladoletne migrante, potekal približno dve leti.

Vgenopoulouova je zanikala, da je bil Lignadis vpleten v program, in dejala, da ni poučeval ali oblikoval programa, ter da gledališče nikoli ni prejelo nobene pritožbe glede programa. V preteklosti je bila v Grčiji osumljena za spolno zlorabo migrantov z ameriško nevladno organizacijo Mercy Corpos, ki je bila leta 2017 preiskana zaradi obtožb o zlorabi. Lani v Italiji je bil vodja še ene promigrantske nevladne organizacije prav tako preganjan zaradi spolne zlorabe migranta, saj je slednji preiskovalcem predložil fotografije in video posnetke domnevne zlorabe.

Luka Perš