To je izid včerajšnjih volitev v Kataloniji: Kaj bo storila Španija in kdo bo oblikoval vlado?

Foto: epa

Katalonski separatistični voditelj Carles Puigdemont je izjavil, da so hitre regionalne volitve porazile Španijo. V Bruslju je pozdravil rezultat kot zmago “katalonske republike”. Separatistične stranke bodo na svoji strani imele zreducirano večino, a je Ljudska stranka, ki želi, da Katalonija ostane polavtonomen del Španije, še zmeraj največja. Zato ni jasno, kdo bo sploh oblikoval vlado.

Španska vlada želi neposredno oblast nad Katalonijo, oktobrski referendum za neodvisnost pa je razglasila za nezakonit ter pozvala k volitvam.  Predsednik španske vlade Mariano Rajoy je upal, da bo to ponovno vzpostavilo stabilnost, a se je zgodilo ravno obratno: Španiji zdaj grozi vedno več političnih pretresov. “To je rezultat, ki ga nihče ne more izpodbiti,” je iz Belgije sporočil Puigdemont. “Republika Katalonija je zmagala … španska država je poražena. Rajoy in njegovi zavezniki so izgubili,” je navdušeno povedal.

Po skoraj vseh preštetih glasovih so stranke, podpornice neodvisnosti, Skupaj za Katalonijo, Republikanska levica Katalonije in Narodna enotnost, dobile skupno 70 sedežev, s tem pa večino v novem parlamentu. Stranko državljanov je  podprlo 25,3 % volivcev, s tem pa so dobili 37 sedežev (od skupno 135). Predsednica stranke Inés Arrimadas je za BBC povedala, da je takšen rezultat za njeno stranko “zmagovalen“, da pa bo “oblikovanje koalicije težavno – vendar bomo poskusili“. Medtem je Rajoyeva Narodna stranka, ki je imela pred tem 11 sedežev, zdaj pridobila zgolj 3 sedeže. Udeležba na volitvah je bila več kot 80-odstotna, kar je za regionalne volitve v Kataloniji rekord.

Spremljanje izida volitev, na ekranu Puigdemont iz Bruslja. (Foto: epa)

Tako imenovani separisti, ki so v prejšnjem katalonskem parlamentu dominirali, so po referendumu, ki ga je Španija kasneje proglasila za nezakonitega, 27. oktobra razglasili neodvisnost. Španska policija je v poskusu ustavitve tega referenduma napadla nekatera volišča, čeprav so se mnogi volivci temu upirali. To je vodilo do nasilnih spopadov, pri čemer je bilo na stotine ljudi poškodovanih. Po mnenju organizatorjev referenduma je 90 % volivcev neodvisnost zagovarjalo, a je zaradi strahu pred španskimi oblastmi na volišče prišla manj kot polovica vseh volivcev v regiji. Puigdemont je imel vsega dovolj in se je zato odločil, da razglasi neodvisnost Katalonije od Španije. Rajoy je nato odpustil celotno katalonsko vlado, uveljavil oblast in pozval na volitve, ki so bile včeraj, 21. decembra. Tožilci so zaradi upora in vstaje obtožili 13 katalonskih separatističnih politikov, vključno s Puigdemontom in štirimi drugimi, ki so pobegnili v Belgijo, poroča BBC. Med obtoženimi sta dva politika že v španskih zaporih, šest pa jih je pod strogim in stalnim nadzorom.

Stališče Evropske komisije ostaja nespremenjeno
Evropska komisija je sporočila, da je njihovo stališče do Katalonije, kljub rezultatom četrtkovih volitev, ostalo nespremenjeno. Izvršilna veja EU izpostavlja, da katalonsko dogajanje Španiji povzroča velike preglavice in da je to glavni ter temeljni pretres za državo. “Naše stališče o katalonski tematiki je dobro znano in ga na vseh ravneh izkazujemo. Ne bo se spremenilo,” je za tiskovno agencijo AFP povedal predstavnik Komisije Alexander Winterstein in dodal: “Glede regionalnih volitev nimamo nobenega komentarja.” Španska vlada izida še ni komentirala. Antonio Barroso iz londonskega raziskovalnega podjetja Teneo Intelligence pa pravi, da madridska težava ostaja in da “želja po odcepitvi ne bo kar tako izginila“. Menda še zmeraj ni jasno, ali bodo Puigdemont razglasili za predsednika in, če se bo sploh vrnil iz Belgije. Zagotovo pa ga bodo, takoj ko bo stopil na španska tla, aretirali.

A. L.

 • WatsonForus

  ni blema kar naj majo Katalonijo – VEN iz Španije , VEN iz EU unije in VEN iz EURO območja , pa da vidimo kako bodo piskali ! aja , pa Messi naj sam s saboigra !

  • Aton

   Tako, kot piskajo Angleži!

  • OrangeHitler

   Zakaj ven iz EU? Kje si zasledil, da si tega želijo?

   Le samostojna država bi radi bili, znotraj evroobmočja. S tem ne vidim nobenega problema.

  • samotoje

   Ti imaš “blem” z osnovnim razumevanjem stvari.

 • Aton

  Problem Katalonije so priseljeni Kastilci, ki jih je naselila fašistična vlada. Kar zamislite si, da bi to uspelo tudi Titovi mafiji in bi pripeljali par sto tisoč “zavednih” iz Šumadije. ( Že eden je velik problem)

  • stajerc5

   Dober vic! A jih nimamo par sto tisoc!??

   • Aton

    Moraš razlikovati Tiste, ki pečejo burek in krampajo po cestah in tiste, ki bi jih poslal Beograd, da zasedejo šefovske položaje…

    • xtc

     So isti…………………. BALKANARJI in volilci Kučana beoigrasjskega in moskovskga konjušarja.

    • Steiermark

     Ali si tako mlad, da ne veš ali pa zateleban, da imamo na vseh pozicijah, še od titeka dalje, nepismene balkance, ki ropajo in usmerjajo Slovenijo, po njihovo! In tile niso nikoli pekli bureka ampak so ga samo žrli in ga še žrejo, in ker so bolj “izobraženi” od svojih nepismenih rodžakov, saj se znajo celo podpisati, so tudi zasedali in zasedajo “šefovska mesta”, pa vse ostale pomembne pozicije – malo si priimke poglej, in boš morda ugotovil, da nas “vodijo žejne čez vodo” vsi jugo udbovski kadri!

     • stajerc5

      Pa se kako prav imas! Od salatarja do prcednika opstine Lublanagrada!!!

  • Steiermark

   Mi že imamo “šumadijo”, Sloveniji, začenši pri opankarju v Lublani, palčku v murglah itd. Tudi tito je to sistematično počel in uspel, npr. nekatere mesta in pokrajine “narediti za balkanske”, z večinskim balkanskim folkom, “koji je došao, da zaradi a ne da radi”…..

 • samotoje

  Katalonci so še enkrat. tokrat na legitimnih volitvah, glasovali za samostojnost. Rajoy bi moral odstopiti in tako omogočiti civiliziran dialog s Katalonci o prihodnjem statusu regije.

  • stajerc5

   Tu se pa razhajava. Bi imel rad eno spansko varianto rdecega zlovenistana?

   • samotoje

    Absolutno legitimno, da razmišljaš drugače in to cenim. Dodam le to, da je katalonska želja po neodvisnosti mnogo starejša, kot so stari ljudje, ki so zdaj za tem. Poleg tega v Kataloniji nimajo za seboj skoraj pol stoletja komunistične diktature, ki je tako temeljito deformirala slovenski DNK. Torej gre za dva zelo različna koncepta, ko govorimo o slovenskih ali katalonskih levičarjih. V Španiji so dolgo vladali reakcionarni desni krogi okrog generalissima Franca, kralj je prevzel krono in v marsičem njihovo dediščino in iz tega gnezda je tudi Rajoy. Torej sta si tudi kastiljska in slovenska desnica daleč vsaksebi. Mnogo je še tega, a bodi dovolj.

    • stajerc5

     Tudi jaz jim privoscim samostojnost, ampak ne na tako neorganiziran ali nepremisljen- partizanski nacin. Imeli so casa se pa se na pretek, da bi lahko zadeva potekala na drugacen- boljsi nacin. Stranke bi se obvezno morale prej povezati med sabo, vseeno kaksne barve… Ma, isto sranje kot pri nas,sorry…
     Rezultat vsega je sedaj borba za stanje pred vstajo. In ne pozabi, da jim je v tem casu zbezalo cez 200 firm. To pa ni hec!

   • Aton

    Torej imaš raje desničarsko Jugovino od rdečkaste Slovenije.
    Tudi take imamo!

    • stajerc5

     Opala, saj se meniva o spanjokolih, nje-de?

 • Olga_10

  Tako delajo levičarji! Zmešajo drek, pa zbežijo…tako kot Puigdemont…

  • Aton

   Levičarji in desničarji. Taki in drugačni. To ne spreminja človeških pravic. Tisti, ki tega ne razumejo so sramota za soljudi.

   • stajerc5

    Cloveske pravice, in to brez razlik?!
    OK, takoj ti verjamem, ce si rojen Eidgenosse- Svicar, z rodovnikom in ne iz “nase” vrste!

 • xtc

  Pri vsej zadevi j zanimivo to,da iz Španije ni bilo za popbegnit ,ko so v Madridu vladali socialisti,je pa seda ko vlada Rayoy.

 • Olga_10

  Tako delajo desničarji! Zmešajo drek, pa zbežijo…tako kot Puigdemont…

  • Steiermark

   Vem, da nisi “Olga” ampak da si tat nickov, zato ti bom tudi povedala, kar gre rdečim jugopodganam: levaki pa ustvarjate drek in ga drugim podtikate…. Potem, ko ste se “žestoko” borili proti samostojni in svobodni Sloveniji, ko vaša najintimnejša opcija nikoli ni bila samostojna in svobodna Slovenija in se z njo še danes ne strinjate, smo se pa , za razliko jugopodganjih levakov, mi “desnaki” Borili za svobodo in samostojnost ter jo tudi dosegli…. Na koncu ste prav vi odcapljali, raztrgani in ponižani podganji iztrebki, nazaj v svojo otačbino. Seveda vam niso zadoščale brce v umazano balkansko rit, zato ste se podtalno privlekli nazaj v Slovenijo, ki vam je naenkrat postala “ljuba domovina” in po poprejšnjem pluvanju po slovenskem državljanstvu – državnosti, naenkrat, v sodelovanju z izdajalsko podganjo svojatjo komunistične drhali, zahtevali, ne samo državljanstvo ampak tudi odškodnine, ker so vam v Bruslu priznali “umsko prizadetost” – invalidnost v glavi in vam tako prisodili tudi lepe denarce, iz našega žepa, zato, da lahko naprej sanjate in delate v smeri 3. jugoslavije……..

 • cosmosjasnovidec

  Dosedanji Katalonski voditelji so bili vsi pristaši boljševikov,komunajzerjev,levakov skratka Katalonija je navadno komunistično leglo česar se večina Kataloncev ne zaveda.
  Sam “milan kurčan”je pred začetki nemirov in nelegalnih volitev nenehno letal na sestanke z levaškimi katalonci v vladi seveda po ukazu parazitske podgane “sorosa”.
  Če Katalonci dosežejo odcepitev od Španije se odpre nova migrantska pot kamelotrajbarskim musličem v Europo preko nje.
  Tega večina Kataloncev ne ve,ker so jih zavedli z raznimi drugimi blamažami.
  Če pride do dejanske odcepitve bodo v kratkem Katalonci obžalovali in prekleli ta dan,ko se je to zgodilo saj bodo popolnoma padli v kremplje levakov ter komunistične lopovske banda katera jim bo pokradla vse tako kot so naredili tukaj v Sloveniji.
  Vrzdrževati bodo morali seveda tudi kamelotrajbasko muslimansko golazen predvsem pa stroške njihovega prehoda čez Katalonijo.Tega se Bruselj in Španci zavedajo.
  Ne zavedajo se pa Katalonci kateri so sedaj bogati a bodo postali revni kar je slabo tudi za Španijo,katera bo ostala brez nekaj dajatev katere prejema sedaj od Kataloncev in v tem grmu tiči zajec glede vsega.

  • “Sam “milan kurčan”je pred začetki nemirov in nelegalnih volitev nenehno
   letal na sestanke z levaškimi katalonci v vladi seveda po ukazu
   parazitske podgane “sorosa”” -LOL!

  • DJURO SUMAR

   Če ti nisi nor, ni nor nihče na tem svetu.

 • DJURO SUMAR

  Španija in EU ne bosta dovolili, da se Katalonija odcepi, kar je edino pravilno, saj bi ta odcepitev potegnila za seboj plaz in EU bi razpadla.