To je izid včerajšnjih volitev v Kataloniji: Kaj bo storila Španija in kdo bo oblikoval vlado?

Foto: epa

Katalonski separatistični voditelj Carles Puigdemont je izjavil, da so hitre regionalne volitve porazile Španijo. V Bruslju je pozdravil rezultat kot zmago “katalonske republike”. Separatistične stranke bodo na svoji strani imele zreducirano večino, a je Ljudska stranka, ki želi, da Katalonija ostane polavtonomen del Španije, še zmeraj največja. Zato ni jasno, kdo bo sploh oblikoval vlado.

Španska vlada želi neposredno oblast nad Katalonijo, oktobrski referendum za neodvisnost pa je razglasila za nezakonit ter pozvala k volitvam.  Predsednik španske vlade Mariano Rajoy je upal, da bo to ponovno vzpostavilo stabilnost, a se je zgodilo ravno obratno: Španiji zdaj grozi vedno več političnih pretresov. “To je rezultat, ki ga nihče ne more izpodbiti,” je iz Belgije sporočil Puigdemont. “Republika Katalonija je zmagala … španska država je poražena. Rajoy in njegovi zavezniki so izgubili,” je navdušeno povedal.

Po skoraj vseh preštetih glasovih so stranke, podpornice neodvisnosti, Skupaj za Katalonijo, Republikanska levica Katalonije in Narodna enotnost, dobile skupno 70 sedežev, s tem pa večino v novem parlamentu. Stranko državljanov je  podprlo 25,3 % volivcev, s tem pa so dobili 37 sedežev (od skupno 135). Predsednica stranke Inés Arrimadas je za BBC povedala, da je takšen rezultat za njeno stranko “zmagovalen“, da pa bo “oblikovanje koalicije težavno – vendar bomo poskusili“. Medtem je Rajoyeva Narodna stranka, ki je imela pred tem 11 sedežev, zdaj pridobila zgolj 3 sedeže. Udeležba na volitvah je bila več kot 80-odstotna, kar je za regionalne volitve v Kataloniji rekord.

Spremljanje izida volitev, na ekranu Puigdemont iz Bruslja. (Foto: epa)

Tako imenovani separisti, ki so v prejšnjem katalonskem parlamentu dominirali, so po referendumu, ki ga je Španija kasneje proglasila za nezakonitega, 27. oktobra razglasili neodvisnost. Španska policija je v poskusu ustavitve tega referenduma napadla nekatera volišča, čeprav so se mnogi volivci temu upirali. To je vodilo do nasilnih spopadov, pri čemer je bilo na stotine ljudi poškodovanih. Po mnenju organizatorjev referenduma je 90 % volivcev neodvisnost zagovarjalo, a je zaradi strahu pred španskimi oblastmi na volišče prišla manj kot polovica vseh volivcev v regiji. Puigdemont je imel vsega dovolj in se je zato odločil, da razglasi neodvisnost Katalonije od Španije. Rajoy je nato odpustil celotno katalonsko vlado, uveljavil oblast in pozval na volitve, ki so bile včeraj, 21. decembra. Tožilci so zaradi upora in vstaje obtožili 13 katalonskih separatističnih politikov, vključno s Puigdemontom in štirimi drugimi, ki so pobegnili v Belgijo, poroča BBC. Med obtoženimi sta dva politika že v španskih zaporih, šest pa jih je pod strogim in stalnim nadzorom.

Stališče Evropske komisije ostaja nespremenjeno
Evropska komisija je sporočila, da je njihovo stališče do Katalonije, kljub rezultatom četrtkovih volitev, ostalo nespremenjeno. Izvršilna veja EU izpostavlja, da katalonsko dogajanje Španiji povzroča velike preglavice in da je to glavni ter temeljni pretres za državo. “Naše stališče o katalonski tematiki je dobro znano in ga na vseh ravneh izkazujemo. Ne bo se spremenilo,” je za tiskovno agencijo AFP povedal predstavnik Komisije Alexander Winterstein in dodal: “Glede regionalnih volitev nimamo nobenega komentarja.” Španska vlada izida še ni komentirala. Antonio Barroso iz londonskega raziskovalnega podjetja Teneo Intelligence pa pravi, da madridska težava ostaja in da “želja po odcepitvi ne bo kar tako izginila“. Menda še zmeraj ni jasno, ali bodo Puigdemont razglasili za predsednika in, če se bo sploh vrnil iz Belgije. Zagotovo pa ga bodo, takoj ko bo stopil na španska tla, aretirali.

A. L.