fbpx

To je mesto smrti, ki je le 75 kilometrov oddaljeno od Trumpove Bele hiše

Baltimore (foto: epa).

Le 75 kilometrov od Bele hiše se nahaja mesto, ki podira vse rekorde v številu umorov. V pristaniškem mestu, ki ima vzdevek “očarljivo mesto”, so umori nekaj vsakdanjega, droge je v izobilju, organi pregona pa so brez moči.

Jutranji list navaja, da je bilo samo v letu 2017 v mestu s 600 tisoč prebivalci 297 umorov. To je več kot v na primer New Yorku, ki ima 8,5 milijona prebivalcev. Gre za mesto Baltimore, ki se nahaja le 75 kilometrov od Bele hiše, rezidence predsednika Donalda Trumpa in prve dame Melanie Trump.

Letos bodo zabeležili rekordno število umorov po letu 1993
Baltimore je znan po televizijski seriji “The wire,” kjer so avtorji serije skozi resnične primere poskušali vsem ljudem prikazati prizore tega pristaniškega mesta, vendar kljub velikemu uspehu serije njihov trud ni prinesel nobenega uspeha. Čeprav serija velja za eno izmed najboljših, se v mestu deset let kasneje ni nič spremenilo: uboji so nekaj vsakdanjega, droge je v izobilju, organi pregona pa so povsem nemočni.

Strokovnjaki verjamejo, da bo to nevarno mesto letos zabeležilo rekordno število umorov po letu 1993, ko je policija zabeležila 353 umorov. Statistični podatki kažejo, da je bilo ubitih več kot 90 odstotkov črncev, večina jih je povezanih z drogami. Na žalost pa so se razmere poslabšale. V juniju je bila pred očmi svojih otrok, zaradi kraje kolesa umorjena ženska.

Kraja zločina niso počistili več kot 12 ur po umoru. (Foto: YouTube)

Pomanjkanje zaupanja državljanov v organe pregona: napadalci ostajajo nekaznovani
“V veliki krizi smo, en dan ubijejo starega gospoda, drugi dan mati osmih otrok. Grozno! Policija tega ne more rešiti sama, čas je, da skupnost ukrepa,” je dejala tožilka v Baltimoru Marilyn J. Mosby in dodala, da je največja težava Baltimora v pomanjkanju zaupanja državljanov do tistih, ki bi jih morali ščititi.

Po drugi strani pa njen predhodnik Warren Brown ni optimističen, da se bo položaj tako kmalu spremenil. “Sam ne vidim, kako se lahko ta teror ustavi in nisem edini. Tudi župan, policijski vodje in državni tožilci ne vedo,” je dejal Brown, ki meni, da se morajo v krizo Baltimora vključiti tudi ljudje iz Washingtona. “Sprejeti moramo velik načrt, napadalci vedo, da lahko ubijajo in ostanejo nekaznovani,” je še dejal.

Ne sodite knjige po zunanjosti
Na prvi pogled ne bi rekli, da je Baltimore eno izmed najbolj groznih mest v Ameriki. Središče je polno nebotičnikov, prekrasnih vodnjakov in hotelov s petimi zvezdicami. Njegov vzdevek je celo “očarljivo mesto”. Vendar tisti, ki ne živijo v središču, vedo, da je ta vzdevek le neokusna šala. “Mogoče bi bilo bolj primerno, da Baltimore imenujemo prestolnica trupel,” je dejal Tobias Sellers, prebivalec mesta.

Zloglasna soseska zunaj središča mesta. (Foto: YouTube)

 

Središče mesta (Foto: YouTube)

D. Š.