fbpx

To je najbolj grozljiv kraj za ženske: Posilstva so del tradicije, moški napadajo tako žene kot hčerke: “Tolčemo jih s pestmi in s predmeti, če ne ubogajo, pa jih zabadamo z noži”

Slika je simbolična. Foto: iStock

Papua Nova Gvineja je zagotovo najbolj nevarna država na svetu za ženske, saj jih je bilo vsaj 70 odstotkov v svojem življenju najmanj enkrat posiljenih. Najslabša stvar pri tem je, da moški državljani te države ob pohabljanju žensk sploh nimajo slabe vesti. Še več! To se jim zdi popolnoma normalna stvar in v tem ne vidijo ničesar spornega.

Šele pred petimi leti je Papua Nova Gvineja sprejela zakon, ki kaznuje take primere, in se je posilstvo začelo obravnavati kot kaznivo dejanje. Šele takrat so se ženske začele boriti zase in za svoje pravice, ustanovili pa so se tudi sprejemni centri, ki ženskam pomagajo v teh nesrečnih primerih.

Samo v letošnjem letu od januarja do maja je bilo prijavljenih 6.000 primerov posilstev. Policija je prepričana, da je številka še mnogo višja, saj sumijo, da si številne ženske posilstva sploh ne upajo prijaviti.

Načelnik ene od tamkajšnjih policijskih postaj je razkril, da vsak moški v njihovi državi misli, da je posilstvo nekaj normalnega. A dejstvo je, da so zgodbe tistih žensk, ki danes živijo v zavetišču, naravnost grozljive. Spletni portal 100posto razkriva, kako je ena ženska razkrila, kako jo je mož štiri leta pretepal prav vsak dan, zato je pobegnila od doma, a ji ob tem ni uspelo rešiti svojega otroka. Policija je primer nasilja sicer obravnavala, a je sodišče odločilo, da ni podlage za zadržanje in je moža izpustilo na prostost. Druga ženska pa je bila tako rekoč vsak dan posiljena – in to v obdobju 18 let, mož pa jo je tako brutalno pretepal, da ji je zlomil mnogo kosti. Pobegnila je tako, da je dobesedno skočila skozi okno.

“Del naše tradicije je pretepanje žensk, da bi se držale življenjskih standardov, ki jim jih mi določimo. Tolčemo jih s pestmi in s predmeti, uporabljamo pa tudi nože, s katerimi jih režemo in zbadamo, če niso poslušne. Včasih na njihova telesa prislonimo pištole, a ne streljamo. Radi imamo svoje žene, a želimo, da delajo, kar mi želimo,” je razkril eden od moških.

M. S.