fbpx

To je novodobni heroj: 21-letnik žrtvoval življenje, se pognal v strelca in s tem rešil mnogo nedolžnih!

Levo: Riley Howell, desno: Trystan Terrell (Foto: Facebook)

21-letnega študenta iz kampusa univerze Severna Karolina v mestu Charlotte, ki je izgubil življenje v strelskem pohodu, so na pogrebni slovesnosti upravičeno označili kot heroja, saj je brez omahovanja žrtvoval svoje življenje in se pognal v strelca, da bi rešil druge ljudi. 

21-letni Riley Howell je bil v torek ustreljen do smrti, ko se je spopadel s strelcem, ki je streljal na študente na univerzi v Severni Karolini. Poleg Howella je umrl tudi 19-letni Ellis Parlier, štirje pa so bili poškodovani. Ko je strelec vdrl v antropološki razred in pričel s streljanjem, je Howell stekel proti njemu in ga spravil na tla.

Po besedah policije je pogumna poteza Howella pomembno pripomogla k temu, da je policija hitro onesposobila 22-letnega nekdanjega študenta univerze in s tem rešila življenje mnogih ljudi. Družina in stotine prijateljev so se po poročanju britanskega Daily Maila udeležili pogrebne slovesnosti ob jezeru Junaluska izven njegovega domačega kraja Waynesville. Družina pogumnega 21-letnika je na njej najavila, da bo ustanovila fundacijo Riley Howell Foundation, ki bo pomagala družinam, ki so jih prizadela nesmiselna nasilna dejanja.

Foto: Facebook

V osmrtnici, ki je bila namenjena žalujočim, je pisalo: Riley je umrl tako, kot je živel, in sicer, da je postavil druge na prvo mesto. Upamo, da bo kdo sledil njegovemu zgledu v primeru, da bo to potrebno, in nesebično reagiral za pravo stvar.” Howellovo dolgoletno dekle je v ganljivem govoru povedala, da je že od prvega zmenka dalje vedela, da ga bo zvesto ljubila, in dodala, da je imela veliko srečo, da je bila v času njegovega življenja deležna njegove ljubezni. 

Poškodovani si bodo sčasoma opomogli
Štiri študente, ki so jo na srečo odnesli le s poškodbami, so mediji že identificirali: 19-letni Drew Pescaro, 20-letni Sean DeHart, 23-letna Emily Houpt in 20-letni Rami Alramadhan. Za vse štiri se pričakuje, da si bodo sčasoma povsem opomogli. V četrtek sta starša 21-letnega heroja, Thomas in Natalie, za časopis Today povedala, da sta izredno ponosna na odziv sina ob streljanju. “Medtem ko so se drugi otroci razbežali, se je najin sin spravil nad napadalca.” Šef policije v mestu Charlotte pa je ob tragediji poudaril, da je Howell s svojim pogumom absolutno rešil življenja. “Je atletsko grajen mladenič, ki se je boril z napadalcem. Žal je pri tem moral dati svoje življenje, a je s tem rešil mnoga druga življenja.”

Foto: Facebook

Strelec deloval brezbrižno
Ko je bil strelec Trystan Terrell pridržan, je novinarjem brez vidnega obžalovanja vpil: “Odšel sem v učilnico in jih nekaj ustrelil.” Terrell je bil nekdaj študent univerze Severna Karolina, ni pa znano, zakaj je obesil študij na klin. Prav tako ni znano, na čigavo ime je bilo registrirano orožje, ki ga je napadalec uporabil na svojem pohodu, v katerem sta življenje izgubili dve osebi.

H. M.