fbpx

To je Obamova zapuščina: Trump ‘podedoval’ podhranjeno vojsko z letali, ki ne letijo

Foto: epa

Novi predsednik ZDA Donald Trump se je takoj po inavguraciji vrgel na delo. V petek je v Pentagonu podpisal memorandum, ki je podlaga za največjo rast ameriške vojaške sile po koncu hladne vojne. ZDA imajo sicer najbolje opremljeno vojsko, a Donald Trump ve, v kaj je treba investirati.

ZDA veliko pozornosti vlaga v svojo vojsko, kar potrjuje tudi podatek, da gre za ameriško vojsko več denarja kot v osmih naslednjih državah skupaj, torej od Kitajske do Rusije in Nemčije.

Vojsko bo posodobil in nadgradil
Memorandum, ki ga je podpisal Donald Trump, naroča novemu obrambnemu ministru Jamesu Mattisu, da izvede revizijo pripravljenosti oboroženih sil in ustvari načrt za ‘ponovno izgradnjo’. Prav tako mora pregledati jedrsko postavitev ter opraviti revizijo protiraketne obrambe za morebitno utrditev. Vse to bo privedlo do velike obnove oboroženih sil, saj Trump napoveduje nova letala, ladje, vire in nova sredstva za pripadnike ameriške vojske.

V memorandumu je zapisano, da si ZDA prizadevajo za mir z močjo. Mattisu pa memorandum naroča, naj v sodelovanju z direktorjem proračunskega urada Bele hiše priporoči, kaj vse oborožene sile potrebujejo za dodatno povišanje sredstev v tem in naslednjem proračunskem letu.

To je Obamova zapuščina
Trump je kritičen do svojega predhodnika Obame in trdi, da ameriška vojska propada prav zaradi njega. Predsednik odbora za oborožene sile v predstavniškem domu, republikanec iz Teksasa, Mac Thornberry trdi, da so oborožene sile podhranjene za okrog 100 milijard dolarjev, poroča STA. Prav tako je kritičen do Obame predsednik senatnega odbora za oborožene sile John McCain, ki pravi, da je Obama kriv za vojaška letala, ki ne morejo leteti, in vojaške ladje, ki ne morejo pluti. To pa zato, ker je Obama dovolil propadanje oboroženih sil.

A sedaj se piše nova zgodba, Trump je namreč že napovedal povečanje obsega oboroženih sil z novimi vojaki in opremo. Pri tem ga podpira tudi kongres.

M. S.