fbpx

To je seznam strožjih ukrepov za hrvaško obalo in novi pogoji za vstop v državo

Foto: epa

Za del Hrvaške od ponedeljka začnejo veljati strožji epidemiološki ukrepi. V petih županijah in Novalji, Senju ter Karlobagu je število zbiranja, ki so brez covid potrdila, omejeno na 50 ljudi, na prireditvah, kjer je za vstop obvezno covid potrdilo, pa do 1000 ljudi, poroča Večernji list. Pri vstopu v državo pa so podaljšali veljavnost potrdil o cepljenju ali prebolelosti na 270 dni.

Novi epidemiološki ukrepi se nanašajo na Dubrovniško-neretvansko, Splitsko-dalmatinsko, Šibensko-kninsko, Zadarsko, Primorsko-goransko in Istrsko županijo, mesto Novalja, Senj in občino Karlobag, je na novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite dejal hrvaški notranji minister Davor Božinović.

Povedal je, da je število udeležencev na javnih prireditvah omejeno na 50 ljudi. S covidnim potrdilom, ki zagotavlja pogoj PCT (prebolevnik, cepljen, testiran), bo možna udeležba največ 1000 ljudi. Na zasebnih dogodkih, kot so poroke, so število gostov zmanjšali s 30 na 15. Vsi dogodki lahko potekajo največ do polnoči. “Celotna hrvaška obala pleše med oranžno in rdečo označbo na zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC),” je še dejal Božinović in dejal, da so dodatne omejitve, ki bodo veljale od ponedeljka do 15. avgusta, uvedli zato, da preprečijo uvrstitev Hrvaške na rdeči seznam ECDC, kar bi bilo v nasprotju z željami Hrvaške in željami gostov, ki so se odločili za počitnice v državi.

Za dogodke bodo potrebna posebna dovoljenja
Minister Božinović je dodal, da bodo dovoljenja za vse dogodke, kot so sejmi ali druge prireditve na prostem, izdajali lokalni štabi civilne zaščite. Športnih tekem kot gledalci pa se bodo lahko udeležili le tisti, ki bodo imeli digitalno potrdilo. Dogodke nad 1000 udeležencev pa bo lahko odobril le nacionalni štab civilne zaščite.

Spremembe za vstop na Hrvaško
S ponedeljkom bodo spremenili tudi omejitve za vstop potnikov na hrvaških mejnih prehodih, je pojasnil minister. Potrdila o cepljenju ali preboleli bolezni po novem ne bodo smela biti starejša kot 270 dni. Doslej je bila omejitev 210 dni. Zaradi poslabšanja epidemioloških razmer v Združenem kraljestvu, Rusiji in na Cipru bodo potniki iz teh držav pri vstopu na Hrvaško potrebovali negativen PCR ali antigenski test, tudi če so bili cepljeni proti covidu-19 ali pa so ga preboleli. Test PCR ne sme biti starejši od 72 ur, antigenski pa 48 ur.

Anita Gužvič