To je tragična statistika, za katero si Putin želi, da nikoli ne bi prišla v javnost

Foto: epa

Rusi imajo raje alternativno realnost, ki jo servira oblast. Po tem, ko so si priključili Krim, se je med njimi povečalo zadovoljstvo nad svojo državo. Tako 63 odstotkov prebivalstva Rusijo namreč označuje kot velesilo, vsaj tako navaja nedavna ruska raziskava. Posledično se je povečala tudi podpora Vladimirju Putinu, ki zdaj znaša kar 80 odstotkov. Pri tem je treba omeniti, da gre za kar 17-odstotno povečanje priljubljenosti za razliko od leta pred tem, ko je bila njegova podpora najnižja doslej. A za vso to podporo se skrivajo dejstva, ki močno načenjajo državo, oblast pa jih vztrajno prikriva.

Ko je bil leta 2000 Putin prvič izvoljen na predsednika države, se je soočil z velikimi demografskimi težavami. Takrat je namreč veljala statistika, da je vsak drugi od treh Rusov umrl pijan. Stopnja umrljivosti je precej presegla stopnjo rodnosti, kajti pričakovana življenjska doba za moškega je znašala le 58 let, za žensko pa 71 let. Stopnja sifilisa med dekleti, starimi od 10 do 14 let, se je povečala za 40 odstotkov glede na prejšnje desetletje in le 30 odstotkov fantov, starih od 15 do 17 let, je veljalo za zdrave. Poceni heroin iz Afganistana je pričel prihajati v državo, zato se je posledično zaradi umazanih igel razširila epidemija H.I.V.

Zaradi navedenih dejstev je prišlo do napovedi, da bo Rusija s populacijo 146 milijonov prebivalcev do leta 2025 postala država z manj kot 100 milijoni prebivalcev in bo kot takšna težko ubranila sloves velesile. Putin je v svojem prvem govoru kot predsednik države, v katerem je nagovoril ljudstvo, dejal, da so Rusi v nevarnosti, da postanejo senilni narod.

Foto: iStock

Demografski problemi ostajajo
Človek bi menil, da so se stvari do zdaj popravile, a poznavalci ruske demografije trdijo, da temu ni tako. “Demografski upad je najbolj viden dejavnik, ki kaže na dolgotrajni upad ruske moči,” je povedal Nicholas Eberstadt, avtor knjige z naslovom Mirovna demografska kriza v Rusiji z naslovom Dimenzije, vzroki in posledice. Ta je zavzetje Krima postavil v popolnoma novi kontekst: “Putin se mora posluževati tveganja, da bo lahko uravnal ta padec moči.”

Kljub nedavnemu rahlemu porastu rojstev v primerjavi s smrtmi pričakovana življenjska doba zdaj znaša 64 let za moške in 76 let za ženske. Na podlagi podatkov Svetovne zdravstvene organizacije je življenjska doba 15-letnega fanta na Haitiju tri leta daljša kot ruskega dečka v istih letih. Upad plodnosti za 50 odstotkov v letih 1987 – 1999 je vplival na zmanjšano število žensk v rodni dobi, kar pričenja v veliki meri vplivati na stanje v državi. Dve tretjini vseh rojstev se namreč zgodi med ženskami starimi 20 do 29 let in pričakovati je, da bo ta populacija v prihajajočih letih iz trenutnih 13 milijonov upadla na 7 ali 8 milijonov.

Foto: iStock

Upada delež delovno sposobnega prebivalstva
Po prepričanju strokovnjaka Murraya Feshbacha, ki predava na Univerzi Georgetown, pa je za Rusijo skrb vzbujajoč tudi podatek, da se število ruskega delovno aktivnega prebivalstva vsako leto zmanjša za milijon oseb, kar pomeni, da je to hitreje od upada celotnega prebivalstva, ki ga je bilo leta 2013 143 milijonov, torej 3 milijone manj kot takrat, ko je Putin nastopil svoj prvi predsedniški mandat. Poleg tega se le 30 odstotkov ruskih otrok rodi zdravih. Po besedah Feshbacha je večina nezdravih otrok prepuščena državnim institucijam, kjer odrastejo v nezdrave odrasle. Na to kaže tudi podatek iz vojske, ki navaja, da polovica vpoklicanih vojakov ne more opravljati vseh nalog zaradi slabega zdravstvenega stanja.

Na podeželju do 90 odstotkov mladih redno pije vodko
Nadalje 25 odstotkov Rusov še vedno umre pred 55. letom starosti, velika večina zaradi alkoholizma in nasilja ter ostalih bolezni, ki to spodbujajo. Varovanec Feshbacha Mark Lawrence Schrad je nedavno objavil knjigo z naslovom Vodka politika, ki analizira, na kakšen način je bila vodka uporabljena v času ruske zgodovine kot sredstvo za socialni nadzor. Poceni vodka in cigareti so bili med prvimi produkti na prostem trgu, ki so bili dostopni ljudem, ko pa se je vodka leta 2009 zaradi vladnih ukrepov podražila, so najhujši alkoholiki prešli na parfume in antifriz. Politični znanstvenik v Villanovi je zapisal, da 77 odstotkov otrok starih od 15 do 17 let redno pije vodko, na podeželju pa lahko odstotek znaša celo 90 odstotkov.

Foto: iStock

Putin statistiko skriva pred ljudstvom
Rusija ima medtem več odvisnikov od heroina kot katera koli druga država. Iz tega razloga se je posledično med letoma 2000 – 2012 za kar šestkrat povečalo število novih primerov okužb s H.I.V. Mnogo okuženih pa prav tako trpi zaradi  tuberkuloze. Poleg tega pa je treba tudi omeniti, da v Rusiji kar 50 odstotkov vode ni pitne, onesnaženje zraka pa še vedno ostaja resen problem. Glede na to, da našteta statistika ni spodbudna, ni čudno, da jo Putin vztrajno skriva pred ruskim ljudstvom. Rusija je zamrznila v času.

N. Ž.