fbpx

To je verjetno najbolj varno letališče na svetu. Ne boste verjeli, kje se nahaja

Foto: epa

Izginula letala, bombe na krovu, samomorilski piloti, eksplozije na letališčih. Kljub velikim varnostnim pregledom se zdi, da niti letališča v največjih evropskih prestolnicah niso več varna. A obstaja letališče, ki velja za eno najvarnejših na svetu in predstavlja šolski primer zagotavljanja varnosti. 

Ben Gurion letališče v Tel Avivu v Izraelu velja za eno najbolj varnih letališč na svetu. Ima več varnostnih pregledov, mnogi izmed njih pa potnikom sploh niso vidni in jih pri svojem potovanju sploh ne občutijo.

Vsako letalo, vsak potnik in vsak član posadke je varnostno pregledan že pred vstopom v izraelski zračni prostor. Vsako letalo, ki pred tem ni bilo pregledano po njihovih standardih, je takoj označeno. Takih letal je približno 10 na dan, deležni pa so še strožjih pregledov.

Stožji pregledi za bolj verjetne napadalce
Bolj verjetno je, da pregledajo Palestince in Arabce, saj se držijo načela, da varnostni sistem prilagajajo glede na bolj verjetno tveganje. Ta sistem je sicer tarča kritik, a je izraelsko vrhovno sodišče določilo, da tega sistema ne bodo prepovedali, poroča CNN.

Na leto letališče prečka kot 16 milijonov potnikov. Nobeno letalo, ki je vzletelo s tega letališča, še ni bilo ugrabljeno, že več kot 40 let pa na letališču ni bilo incidentov in terorističnih napadov. Nazadnje je do incidenta prišlo leta 1972, ko so pripadniki japonske rdeče vojske v strelskem obračunu ubili 26 ljudi.

Na njem se bodo učili tudi tuji strokovnjaki
Prav zaradi uspešnega varnostnega sistema bo naslednji mesec na letališču gostovalo več stokovnjakov iz 40 različnih držav, kjer bodo govorili o organiziranosti varnostnega sistema. Gre sicer za precej majhno letališče, ki po prometu dosega le kakih 10 odstotkov prometa londonskega letališča Heathrow. Kljub temu pa varnostniki poudarjajo, da bi lahko nekatere principe delovanja varnostnega sistema vpeljali tudi na veliko večjih letališčih.

M. G.