fbpx

To je zgodba o uspehu: Avstralsko gospodarstvo že rekordnih 26 let oz. 103 četrtletja brez recesije

(Foto: iStock)

Avstralsko gospodarstvo je v prvem četrtletju v primerjavi s predhodnim doseglo 0,3-odstotno rast, s tem pa obeležilo že rekordnih 26 let brez recesije. Na letni ravni je bila rast bruto domačega proizvoda (BDP) 1,7-odstotna, kar je manj od rasti v zadnjem lanskem četrtletju, ko je dosegla 2,4 odstotka.

Gospodarska rast v prvem trimesečju je dosegla pričakovanja, vendar pa je bila zaradi vpliva ciklona Debbie na vzhodu države nekoliko nižja od predhodnega četrtletja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Avstralija je bila nazadnje v recesiji leta 1991, ko je zabeležila dve zaporedni četrtletji padanja BDP, nato pa so sledila 103 četrtletja brez recesije, s čimer je dohitela Nizozemsko, ki je rekordna 103 četrtletja brez recesije ustvarila v obdobju, ki se je končalo z globalno finančno krizo leta 2008.

V čem je skrivnost uspeha?
Ekonomisti menijo, da so k temu veliko pripomogle reforme iz 80. let prejšnjega stoletja, fleksibilen trg dela in deregulacija kapitalskega trga. Poleg tega je Avstralija znala izkoristiti kitajsko gospodarsko rast in velike potrebe azijske velesile po surovinah.

Vendar pa ekonomisti ob tem opozarjajo, da bi se gospodarska rast v prihodnjih letih lahko ohladila zaradi šibkega domačega povpraševanja.

J. F., STA