fbpx

To nas čaka tudi v Sloveniji, če bomo Mescu in Fajonovi prepustili državo: Švedski radikalni levičarji želijo volilno pravico za migrante

Poslanka švedske radikalne Levice Mia Sydow Mölleby (vir: twitter)

Še en dan na Švedskem, še ena norost v švedskem parlamentu. Poslancem Levice se je utrnila ideja, da podajo predlog, ki bi priseljencem v državi, ki imajo dovoljenje za bivanje, dovolili sodelovanje na parlamentarnih volitvah. Sedaj namreč lahko migranti glasujejo samo na lokalnih in okrajnih volitvah. Protagonistka te ideje je “švedska Tanja Fajon”, Mia Sydow Mölleby.

Švedska stranka skrajnih levičarjev Levica je po poročanju spletnega portala Nyheter24 v parlament vložila predlog, po katerem bi migranti brez švedskega državljanstva dobili volilno pravico. Natančneje, želijo razširiti volilno pravico migrantov brez državljanstva, ki so v državi že vsaj tri leta, da bi poleg lokalnih in okrajnih volitev lahko glasovali tudi na parlamentarnih.

Preberite še: Povest o dveh novinarjih

Kakor je pojasnila parlamentarka Levice Mia Sydow Mölleby“bodo tisti, ki so zgradili državo, imeli možnost odločati o njej”. Nadvse zanimiva trditev, glede na to, da predlog  želi volilno pravico razširiti tudi na 16-letnike, ki bi po novem lahko glasovali na lokalnih volitvah.

Vse v imenu širitve demokracije

“Tisti, ki tu živijo in delajo, bodo lahko volili na volitvah. Pomembno je, da se počutite, kot da imate nadzor nad družbo, v kateri živite,” je pojasnila Mia Sydow Mölleby predlog “širitve demokracije”. To je spet nadvse zanimivo, saj v samem predlogu ni nikjer zapisano, da je dovoljeno voliti samo zaposlenim. Ta ugotovitev nas pripelje do dejstva, da bi s sprejetjem tega predloga volilno pravico dobili tudi migranti, ki so prišli na Švedsko s prvim valom migrantske krize leta 2015. Ob takih politikih v parlamentu se lahko samo vprašamo, kako dolgo lahko Švedska obstane.

Doprinos migrantov v zadnjih letih na Švedskem pri ustvarjanju no-go con. (Vir: Twitter)

Poslanka Levice je zavrnila idejo, da bi se na Švedskem naselilo milijon Rusov, ki bi nato lahko volili. “Milijonu Rusov ne bi bilo dopuščeno, da se naselijo tu, saj odbor za migracije izdaja dovolilnice za bivanje in če nimate dovolilnice za bivanje, niste upravičeni do glasovanja na katerihkoli volitvah.” Zdaj, ko vedo, da je glasovanje na Švedskem odvisno od odbora za migracije, ki diskriminira Ruse, medtem ko odprtih rok sprejema druge migrante iz Afrike in Azije, so švedski državljani lahko pomirjeni.

 

Ivan Šokić