To pa je ironija: Malezijskega univerzitetnega profesorja, ki je financiral ISIS, je na Filipinih ubil džihadist

Slika je simbolična. /Foto: epa

Nekdanji malezijski univerzitetni profesor, ki je bil v svoji državi znan kot tisti, ki financira Islamsko državo, je umrl zaradi ran, ki jih je pridobil med težkim bojem z vladnimi silami, je razkril vrhovni vojaški uradnik.

General Eduardo Ano, vodja oboroženih sil Filipinov, je Malezijca identificiral kot Mahmuda Bin Ahmada. Vojska pa je razkrila, da so vojaki pri njem doma zasegli kar za 200 tisoč dolarjev nezakonite droge shabu, ki velja za drogo revežev, zato se širi kot kuga predvsem po revnejših državah, kot sta Malezija in Mehika. Na eni od spletnih mehiških strani tako piše, da je shabu kar 15-krat močnejša od kokaina in “drži” od 5- do 10-krat dlje. Droga sicer ni nova – poznali so jo že med drugo svetovno vojno, ko so jo uporabljale japonske kamikaze, preden so zadnjič poleteli. Mahmud Bin Ahmad je bil sicer profesor na malezijski univerzi, poučeval je islamsko pravo, poznan pa je tudi kot financer teroristov.

General Ano je razkril, da je nameraval Ahmad denar od drog nakazati teroristom, z njim pa bi kupili strelno orožje, hrano in druga sredstva, da bi čim dlje lahko oblegali mesto Marawi.

Vendar pa so Ahmada ubili 7. junija letos v mestu Marawi na Filipinih, ko so mesto napadli pripadniki Islamske države, poroča Jihad Watch.

M. S.