To so teroristi, ki jih bo Obama izpustil iz Guantanama! Objavljamo vsa imena in teroristična dejanja

Datum:

V Guantanamu svojo kazen služi 59 zapornikov. Poglejte, kdo je kdo v tem zloglasnem zaporu in koga bo Obama izpustil v mnogo manj varovane zapore!

Nekateri izmed 59 zapornikov, ki se jim očitno dnevi v Guantanamu iztekajo, veljajo za izredno nevarne. Nekateri so tudi osebni sodelavci Osame bin Ladna, drugi pa se po teh zloglasnih zapornikih zgledujejo in jih posnemajo pri svojih terorističnih zločinih.

Khalid Sheikh Mohammed, star 52. Bil je desna roka Osame bin Ladna in velja za ‘veleum’ Al Kaide. Mnogi trdijo, da je prav on predstavil načrt za 11. september bin Ladnu ter da je prav on osebno obglavil novinarja Wall Street Journala, Daniela Pearla. No, o slednjem se v zloglasnem zaporu hvali kar sam. V Guantanamu je zaprt od leta 2006.

Waleed bin Attash, star okoli 40 let. V zaporu je, ker je koordiniral bombardiranje veleposlaništev v Nairobiju v Keniji in v Dar es Salaamu v Tanzaniji leta 1997. Leta 2000 je bil pomočnik bin Ladna, pravijo, da je bil bin Laden prepričan, da je eden najbolj zaupanja vrednih ljudi. Sodeloval je tudi v napadu na letališče Heathrow v Londonu. V Guantanamu je od leta 2006.

Ramzi bin al Shibh, 44 let. Dokler ga ni prijel FBI, je bil eden najbolj iskanih teroristov. Sprva je bil načrtovan za enega izmed pilotov v napadu 11. novembra na newyorška dvojčka, a ker so mu zavrnili vizo, je postal koordinator. Daily Mail piše, da naj bi Shibh izbral datum 11. 9. V Guantanamu je pridržan od leta 2006, postopek proti njemu pa še traja.

Skica Ramzija bin al Shibha, foto: epa
Skica Ramzija bin al Shibha, foto: epa

Mustafa al Hawsawi, 48 let. Ujeli so ga skupaj s Khalidom Sheikhom Mohammedom. Leta 2009 je bil obsojen zaradi 2973 umorov 11. septembra. Sicer pa je bil računovodja v Al Kaidi. V Guantanamu je bil prvič zaprt leta 2003, drugič pa 2006.

Mohamed al Qahtani, okoli 38 let. Sodeloval je v bitki pri Tora Bori v Afganistanu, vendar pa je kasneje trdil, da je bil tam le zato, ker ga je zanimalo sokolarstvo. Bil je sodelavec in prijatelj Mohameda Atte, ki je znan kot eden od napadalcev 11. septembra. Priprt je od leta 2002.

Ammar al Baluchi, 39 let. Je nečak Kahlida Sheikha Mohammeda, svojemu stricu pa je pomagal usklajevati vozovnice in nastanitev teroristov, ki so sodelovali v napadu 11. septembra. Bil je tudi kurir med veleumom in ostalimi člani Al Kaide. V Guantanamu je od leta 2006.

Abdul Rahim Ghulam Rabbani, star okoli 48 let. Ta Pakistanec je pomagal Khalidu Sheikhu Mohammedu z logistiko, pa tudi s pridobivanjem teroristov, ki so sodelovali v napadu 11. septembra. V Guanatanmu je od 2004.

Mohammed Ghulam Rabbani, okoli 47 let. Je brat terorista Abdula Rahima Ghulama Rabanija, bil pa je osebni voznik Khalida Sheikha Mohammeda. Al Kaidi je zagotavljal logistično podporo za poveljniški center bin Ladna v Tora Bori. V Guantanamu je od leta 2004.

Možna premestitev: Mohammed al Ansi, okrog 42 let. Bil je tesen sodelavec bin Ladna in je usposobljen, da pilotira letalo v samomorilskem napadu. V Guantanamu je od leta 2002.

Uthman Abdul Rahim Mohammed Uthman, okrog 38 let. Jemenec je bil telesni stražar Osame bin Ladna, sodeloval pa je pri usposabljanju teroristov in tudi v bojih v Afganistanu. V Guantanamu je od leta 2002.

Muaz al Alawi, okrog 40 let. Bil je prvi v vrsti med talibanskimi borci, vodil pa je rudi gostišče v Kandaharju za fanatike Al Kaide. V Guantanamu je od leta 2002.

Odhaja v Savdsko Arabijo: Mohammed Ghanim, okrog 42 let. Je pravi veteran jemenskih skrajnežev, med drugim pa se je boril tudi v Bosni leta 1990. V Savdski Arabiji je že bil zaprt, in sicer zaradi tihotapljenja raket k bin Ladnu. Zasliševalcem je rekel, da ve za napade, ki ‘bodo še večji od 11. septembra’. V Guantanamu je od leta 2002.

Zohair al Shorabi, 39 ali 40 let. Še eden od Al Kaidinih veleumov, ki je soupravljal gostišče v Kandaharju za Al Kaidine fanatike. V Guantanamu je od leta 2002.

Sanad al Kazimi, 46. Je posebej izurjen vojaški častnik iz Jemna, zaradi njegovih veščin pa ga je doletela ‘čast’, da je ščitil bin Ladna. Veliko ve tudi o kemičnem in jedrskem orožju, saj je s tega področja naredil raziskavo za Al Kaido. Med drugim pa je že večkrat druge zapornike v Guantanamu spodbujal, da postanejo samomorilski napadalci, ko bodo izpuščeni. V Guantanamu je od leta 2004.

Hassan bin Attash, okoli 32 let. Ko je prisegel zvestobo terorističnemu vodji, je bil star le 12 let. Sicer pa v Guantanamu ni sam, tam je tudi njegov brat Waleed. V tem zaporu je od leta 2002.

Mohamed Rahim al Afganistan, starost neznana. Priznal je, da je bil ‘posebni pomočnik’ bin Ladna leta 2002. Daily Mail piše, da je možno, da je bil tudi eden izmed voznikov voditelja talibanov, natančneje Mullaha Omarja. Zanimivo, med prestajanjem kazni v Guantanamu je na spletni strani Match.com odprl svoj profil, na katerem je zapisal, da je ‘zaprt, ampak pripravljen na druženje’. Optimist! V Guantanamu je od leta 2008.

Možna premestitev: Ridah al Jazidi, 51 let. Je ’emir tunizijske frakcije’ Al Kaide v Afganistanu. Pogosto se je boril v njihovih bojih, k džihadu pa je zavezan od leta 1990. Vse od takrat je tudi iskan terorist. V Guantanamu je od leta 2002.

Možna premestitev: Yasin Ismail, 38 let. Je poveljnik al Kaidinih sil v Bagramu, sodeloval pa je tudi v bitki pri razvpiti jami Tora Bora, kamor se je skril bin Laden.

Možna premestitev: Haji Wali Mohammed, 50 let. Bil je ‘finančni vodja’ Al Kaide, sicer pa je bil afganistanski begunec, ki je svoje zatočišče poiskal v Pakistanu, nato pa obogatel s prekupčevanjem drog. Denar od drog je kasneje uporabljal za financiranje bin Ladnovih načrtov ter tako omogočil napade na ameriških veleposlaništvih v Keniji in Tanzaniji. V Guantanamu je zaprt od leta 2002.

Ali Hamza al Bahlul, 47 let. Bil je piar direktor in pisec govorov za bin Ladna, je pa očitno tudi izumitelj, saj naj bi izumil satelitski sprejemnik, da je prisluškoval pogovorom v zvezi z 11. septembrom. Je eden redkih zapornikov v Guantanamu, ki so tudi dejansko obsojeni in spoznani za krive kriminalne zarote. V Guantanamu je od leta 2002.

Abdu Ali Sharqawi, 42 let. Je del ožjega kroga bin Ladna, redno se je udeleževal tudi strateških sestankov bin Ladna in ga spremljal na pohode v afganistanskih gorah. Poveljeval je drugim terorističnim borcem. V Guantanamu je od leta 2004.

Možna premestitev: Mustafa al Shamyri, 38 let. Je džihadistični veteran in je sodeloval v terorističnih dejanjih leta 1994 v jemenski državljanski vojni, pred tem pa se je boril v Bosni. Sam se sicer hvali, da je eden najbolj pomembnih članov jemenske celice, a so kasneje ugotovili, da je njegova stopnja pomembnosti precej nižja – bil naj bi ‘le’ vojak. V Guantanamu je od leta 2002.

Odhaja v Savdsko Arabijo: Salem Ahmed Hadi, 40 let. V času bin Ladnovega poveljevanja je bil njegov podpoveljnik, natančneje v 55. arabski brigadi. Ujet je bil jeseni 2001, ko se je kot taliban boril za Al Kaido, ta pa je takrat izgubila v vojno Afganistanu. V zaporu v Mazar-i-Šarifu je s še stotinami drugih zapornikov sodeloval pri netenju nemira, v katerem je bil ubit član CIA Johnny “Mike” Spann. V Guantanamu je od leta 2002.

Abd al Rahim al Nashiri, 51 let. Je Al Kaidin operativni koordinator, ki je deloval neposredno pod bin Ladnom. Povezan je z več napadi v ZDA, obtožen pa je več vojnih zločinov. V Guantanamu je od leta 2006.

Abu Zubaydah, 45 let. Je eden od vodilnih članov Al Kaide in je vpleten v številne teroristične napade, nameraval pa je onesposobiti omrežja v ZDA. V Guantanamu je od leta 2006.

Možna premestitev: Abdul Latifa Nasir, 51 let. Bin Ladnov sodelavec je bil od leta 1993 in je deloval kot strokovnjak za eksplozive v Afganistanu, usposabljal pa je tudi borce v taboriščih Al Kaide. To je človek, ki je ukazoval bin Ladnovim četam na prvi bojni črti v Tora Bori, sodeloval pa je tudi v terorističnem napadu 11. septembra. V Guantanamu je od leta 2002.

Abdulsalam al Hela, 48 let. Je član Al Kaide, ki je za to teroristično skupino ponarejal dokumente in tihotapil denar. V ZDA so prepričani, da si je predhodno znanje in izkušnje nabiral v terorističnih napadih v Jemnu in morda celo sodeloval pri 11. septembru. V Guantanamu je od leta 2004.

Haroon Gul al Afganistan, 37 ali 38 let. Bin Ladnu je pomagal pobegniti v Tora Boro leta 2001. Bil je kurir za al Libija, pomagal je tihotapiti orožje in borce za napad na ZDA in njene zavezniške sile. Sodeloval je tudi v napadu na Američane v Afganistanu. V Guantanamu je od leta 2007.

Abu Faraj al Libi, 46 ali 47 let. Je ‘operativni vodja’ Al Kaide. Tej teroristični skupini se je pridružil leta 1990, kar pomeni, da je eden njenih prvih članov. In prav al Libi je vodil to skupino naprej, ko je bil zajet Khalid Sheikh Mohamed leta 2002. Sodeloval je tudi v napadih na ameriške sile in njihove zaveznike v Iraku in v Afganistanu. Bil je tudi glavni kanal za komunikacijo z bin Ladnom, ko se je ta skril. V Guantanamu je od leta 2006.

Abd al Hadi al Iraqi, 56 let. Je najstarejši teroristični častnik v Guantanamu. Bil je tudi v vojski Sadama Huseina v vojni Iraka in Irana. Na neki točki je odšel v Afganistan, tam pa postal eden najboljših bin Ladnovih borcev. Bin Laden ga je kasneje postavil za koordinatorja aktivnosti Al Kaide v Iraku, zaradi česar je postal eden najbolj iskanih moških na svetu. V Guantanamu je od leta 2007.

Riduan Isamuddin aka Hambali, 52 let. Vodil je bombni napad na nočni lokal na Baliju, v katerem sta umrla 202 človeka. Prav tako je vodil teroristične napade na cerkve v Indoneziji leta 2000, prepoznan pa je bil kot eden od sodelavcev v napadu 11. septembra. Ujeli so ga na Tajskem, ko je bil na begu z orožjem in eksplozivom. V Guantanamu je od leta 2006.

Možna premestitev: Muieen Abdal Sattar, 42 ali 43. Fanatik je bil rojen v Dubaju, vzgojen je bil v Savdski Arabiji, ima pa pakistansko državljanstvo. Ta terorist dela nemire tudi v Gaunatanmu – enemu od varnostnikov je grozil, da mu bo odrezal glavo, vodil pa je tudi vrsto množičnih uporov v tem zaporu. Svojim sozapornikom je večkrat pridigal, naj se spustijo v ‘boj proti nevernikom’ in naj ubijejo vse Američane, ne glede na to, ali so moški, ženske, otroci ali dojenčki. V Guantanamu je od leta 2002.

Možna premestitve: Tawfiqa al Bihani, 44 let. Jemenec je usposobljen za izdelavo improviziranih eksplozivnih naprav in za bojevanje v Al Kaidi. V Guantanamu je grozil, da bo, ko bo izpuščen, ubil ameriškega predsednika in državljane. V zaporu je že od leta 2003.

Možna premestitve: Jabran al Qahtani, star okoli 40 let. Po izobrazbi je elektroinženir, zato ni presenetljivo, da je pomagal narediti improvizirane eksplozivne naprave za napad na ameriške sile v Afganistanu. Ko bo izpuščen, je obljubil, da se bo vrnil v Afganistan in naprej ubijal Američane, obljubil pa je tudi, da bo ubil afganistanskega predsednika in savdskega kralja. V Guantanamu je od leta 2002.

Khaled Qasim, 39 let. V Tora Bori je bil podpoveljnik, v Guantanamu pa grozi, da ko bo izpuščen, da bo ameriškim uradnikom odrezal glavo in roke. Pri tem govori, da če jih bo po Guantanamu še kdaj videl, jih bo ubil in imel njegovo kri za kosilo. Napovedal je tudi, da bo ubil ameriške stražarje. V Guantanamu je od leta 2002.

Ghassan al Sharbi, 42 let. Diplomiral je iz letalstva, ima pa tudi diplomo iz elektrotehnike – oboje v ZDA. Leta 2000 je ZDA zapustil (hkrati pa tudi ženo in otroka) in odšel v Afganistan, kjer se je priključil Al Kaidi. Le dve leti kasneje je bil ujet v Pakistanu zaradi vojnih zločinov. V Guantanamu je od leta 2002.

Saifullah Paracha, 69 let. Poslovnež je rojen v Pakistanu. Kot potni agent je delal v New Yorku, Chicagu, Washingtonu in San Franciscu, denar pa vlagal v nepremičnine, medije in ostale vredne zadeve. Blizu si je bil s Khalidom Sheikhom Mohammedom in se po njegovi zaslugi večkrat srečal z bin Ladnom. Slednjemu je ponudil celo svojo pomoč, da v ZDA pretihotapi eksploziv in za teroristično skupino pridobi kemično orožje. V Guantanamu je od leta 2004.

Majid Khan, 36 let. Pakistanski državljan je diplomiral v Marylandu, nato pa se je vrnil v Pakistan, da bi si našel ženo. Nato se je vrnil v ZDA in delal v vladni pisarni v Marylandu. Leta 2002 je spoznal Khalida Shekiha Mohameda, ta pa ga je spodbujal, naj izvede teroristične napade v Izraelu in ZDA. V Guantanamu je od leta 2006.

Skica Majida Khana, foto: epa
Skica Majida Khana, foto: epa

Odhaja v Savdsko Arabijo: Mohammed Bawazir, 35 ali 36 let. Jemenec se je boril za bin Ladnove arabske sile v Afganistanu. Možnost premestitve v drugo državo se mu je ponudila že lani, a ni hotel iti, ker tam nikogar ne pozna. V Guantanamu je od leta 2002.

Možnost premestitve: Ravil Mingazov, 49 let. Neverjetno, ampak Ravil je bil v mladih letih baletnik v Rusiji, kasneje pa ruski podčastnik. Leta 2000 je zapustil Rusijo, nato pa je ‘padel’ v teroristično skupino v Uzbekistanu, kjer pa ni bil dolgo, saj so bili prepričani, da je KGB vohun, prepričani pa so tudi bili, da ni dovolj predan džihadu. Od tam se je preselil v Afganistan in se usposobil za umore, predvsem z zastrupitvami in ostrostrelskim orožjem. Bin Ladnovi govori so ga nadvse dolgočasili, saj ne govori arabsko. Ujet je bil v Pakistanu leta 2002 v varni hiši Al Kaide. V Guantanamu je od leta 2002.

Možnost premestitve: Abdul Zahir, 44 ali 45 let. Afganistanec je bil prevajalec za arabsko govorečega šefa Al Kaide. Ujeli so ga leta 2002 s še enim drugim moškim, ko sta izvajala bombni napad na avtomobil, v katerem so bili ameriški državljani. Od takrat je tudi v Guantanamu.

Možnost premestitve: Mohammed Haidel, 37 ali 38 let. Druge borce je usposabljal z orožjem, nato pa je bil ranjen v bojih na Tora Bori. V Guantanamu je od leta 2002.

Možnost premestitve: Salman Rabeii, 37 let. Boril se je za bin Ladnove arabske sile, ujet pa je bil na Tori Bori. Svoji družini je večkrat napisal pisma o svojem ‘lastnem mučeništvu’. V Guantanamu je od leta 2002.

Možnost premestitve: Walid Zaid, 38. Bil je kurir Al Kaide pred 11. septembrom, usposabljal pa se je v njihovem taboru v Afganistanu. Ko so bili spopadi na Tori Bori, je bil  ranjen. V Guantanamu je od leta 2002.

Ghaleb al Bihani, star okoli 37 let. Jemenec se je boril  v bin Ladnovi tako imenovani 55. arabski brigadi v Afganistanu, kjer se je tudi usposabljal. V Guantanamu je od leta 2002.

Odhaja v Savdsko Arabijo: Abdullah al Shabli, 39 let. Še eden, ki je bil zajet na Tori Bori. Pred kariero terorista je bil prodajalec medu v Afganistanu, nato pa je odšel v Jemen – sklepajo, da kakšni dve leti pred usodnim 11. septembrom. V tem času naj bi se tudi dodatno izpopolnjeval na področju terorističnih veščin. V Guantanamu je od leta 2002.

Možnost premestitve: Sufyian Barhoumi, 43 let. Alžirec se je pridružil džihadistom že leta 1990, ko je živel v Londonu. Je strokovnjak za eksploziv, ujet pa je bil v Pakistanu, kjer je storil tudi več terorističnih dejanj. V Guantanamu je od leta 2002.

Abdelrazak Ali, 46 let. Bil je tesni sodelavec Abuja Zabaydaha, zajeli pa so ga v Faisalalbadu v Pakistanu. V Guantanamu je od leta 2002.

Možnost premestitve: Musa’ab al Madhwani, 38 let. Državljan Jemna je usposobljen za uporabo eksplozivov. Ob prijetju je imel pri sebi prenosnik s podatki, ki bi jih lahko uporabili za pomoč glede ugrabitve letala. V Guantanamu je od leta 2002.

Said Salih Said Nashir, okrog 43 let. Prijeli so ga leta 2002 v Karačiju. Med drugim je obtožen mučenja in načrtovanih napadov na mestne hotele v Jemnu. V Guantanamu je od leta 2002.

Možnost premestitve: Hail Aziz Ahmed al Maythali, 39 let. V Guantanamu je zaprt od leta 2002 zaradi terorističnih dejanj v Jemnu. Sklepajo, da je varoval bin Ladna pred 11. septembrom.

Modh Farik bin Amin, 41 let. Sodeloval je v več terorističnih napadih na zahodni obali po 11. septembru. Posebej je usposobljen za streljanje, uril se je v Afganistanu, svojo zvestobo pa je prisegel bin Ladnu. Večkrat je kot terorist sodeloval tudi v napadih na Tajskem in v Kambodži. V Guantanamu je od leta 2006.

Mohammed bin Lep, 40 let. Malezijski fanatik je bil pomočnik še enega ‘velikega’ al-kaidovca Hambalija. Med drugim je sodeloval v terorističnem napadu v Džakarti in ubil 12 ljudi. V Guantanamu je od leta 2006.

Gouled Hassan Dourad, 42 let. Somalec je izvedel teroristični napad na ameriško bazo v Dijibouti v Afriškem rogu. V Guantanamu je od leta 2006.

Mohammed Abdul Malik, 44 let. Kenijski član Al Kaide se je podpisal pod teroristični napad leta 2002 na izraelski hotel v Mombasi, v katerem so umrli trije izraelski turisti in 10 Kenijcev. V istem obdobju je izstrelil raketo zemlja–zrak na izraelsko letalo, ko je zapuščalo bližnje letališče, vendar je zgrešil. V Guantanamu je od leta 2007.

Možnost premestitve: Bostan Karim, 46 ali 47 let. V Al Kaidi je bil zadolžen za tovarno improviziranih eksplozivnih naprav v Khostu v Afganistanu, naročila pa je prejemal od al Libija, izbranega poveljnika s strani bin Ladna. Zajet je bil, ko je poskušal prečkati Pakistan. V Guantanamu je od leta 2003.

Omar al Rammah, 42 ali 43 let. Državljan Jemna je visoko usposobljen za delo z eksplozivi, deloval pa je v Afganistanu pred 11. septembrom. V ZDA menijo, da je bil vpleten tudi v izobraževanje drugih, kako uporabljati strupe glede na različne cilje teroristične skupine. V Guantanamu je od leta 2003.

Ahmed Mohamed al Darbi, 41 let. Bil je inštruktor na taboru al Farouq, kjer je teroriste učil, kako se uporablja kalašnikov in kako ravnati s protiletalskim orožjem. V Guantanamu je od leta 2002.

Ismael al Bakush, 48 let. Libijec je bil sprva v džihadu v svoji rodni državi, nato pa je zvestobo prisegel bin Ladnu. Pred 11. septembrom je poučeval izdelavo bomb na naprednih trening kampih Al Kaide. Ujet je bil v Pakistanu, ko je pobegnil iz Afganistana skupaj z vrsto še drugih terorističnih osumljencev. V Guantanamu je od leta 2002.

Marjanca Scheicher

Sorodno

Zadnji prispevki

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...

Še vedno nam vladajo gospodarji muh

V začetku prejšnjega tedna sem se po nekaj letih...

Kapacitete evropskih vojsk so danes bistveno manjše kot leta 1989

Vojaški strokovnjak Thomas C. Theiner opozarja, da je Evropa...