fbpx

To so ukrepi, s katerimi bo Avstrija resno zaostrila politiko do nezakonitih migrantov

Foto: STA

Avstrijski notranji minister Wolfgang Sobotka in obrambni minister Hans Peter Doskozil sta danes predstavila obsežen paket zakonov, s katerimi naj bi med drugim razširili možnost prisilnih preselitev (deportacij). “To je pomembno opozorilo za tihotapce ljudi,” je dejal Doskozil.

Avstrija želi v prihodnje povečati pritisk na ilegalne migrante. Avstrijska vlada je danes sprejela osnutek paketa zakonov, v katerih so med drugim predvidene strožje kazni za zavrnjene prosilce za azil, ki ne zapustijo države. Paket zakonov naj bi še pred poletjem sprejeli v parlamentu.

Prosilce za azil, ki so jim zavrnili prošnjo in se lahko varno vrnejo v domovino, bodo lahko kaznovali s plačilom globe v višini 5 tisoč do 15 tisoč evrov oz. bodo morali v zapor, če ne bodo zapustili Avstrije. Podaljšati nameravajo pripor za tiste ilegalne migrante, ki čakajo na izgon iz države, iz deset na 18 mesecev. Vzpostavili bodo tudi tako imenovane centre za vrnitev, na primer v tranzitnih delih letališč, kjer bodo lahko pridržali ljudi, ki jim za vrnitev v domovino manjkajo potrebni dokumenti.

Za vrnitev v domovino jim bodo dali denar
Zavrnjenim prosilcem za azil, ki ne bodo sodelovali v postopkih, bodo odvzeli osnovno pomoč. Teh je trenutno okoli 2 tisoč. Migrantom pa nameravajo vrnitev v domovino narediti tudi bolj vabljivo. “Osebe bodo dobile denar, da si bodo lahko v domovini ponovno ustvarile življenje,” je dejal Sobotka.

Foto: epa

Doskozil pa je dejal, da bodo sprejeli tudi natančen kazenski postopek za tiste, ki se bodo kljub zavrnitvi prošnje za azil ponovno vrnili v Avstrijo.

M. P., STA