fbpx

Tokio vztraja: Kljub epidemiji olimpijske igre bodo!

Tokio 2021 (Foto: EPA)

Predsednik vladajoče japonske stranke, liberalno demokratske stranke, je svojim strankarskim kolegom predal kratko in zelo jasno sporočilo: “Olimpijske igre se bodo zgodile, ne glede na stanje pandemije!”

Ne glede na to, kakšna bo situacija s koronavirusom, bomo igre izvedli,” je zakonodajalcem dejal Yoshiro Mori, nekdanji japonski premier in predsednik vladajoče japonske stranke. “Namesto, da razpravljamo o tem, ali bomo igre izvedli ali ne, bi morali razpravljati o tem, kako jih bomo izvedli.”

Mori je že nekaj tednov, odkar so se pojavile govorice, da bi lahko olimpijske igre odpovedali, glavni navijač za igre na Japonskem v družbi glavnega podpornika v Švici, predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja, Thomasa Bacha. MOK se je agresivno postavil za to, da se bodo olimpijske igre 23. julija odprle z 11 tisoč športniki in več deset tisoč sodniki, uradniki, mediji, izdajatelji televizijskih programov, sponzorji in VIP-ji. Paraolimpijske igre sledijo 24. avgusta z 4.400 športniki. Odločitev o navijačih na prizoriščih naj bi bila sprejeta spomladi, vendar se zdi, da bodo navijači iz tujine izključeni.

Japonci proti
Nedavne ankete kažejo, da približno 80 odstotkov japonske javnosti verjame, da bi bilo potrebno igre ponovno odpovedati ali prestaviti. Organizatorji jih morajo prepričati, da se bodo olimpijske igre zgodile in bodo na varnem v državi, ki nadzoruje COVID-19, bolje kot večina. Premier Yoshihide Suga je v torek za še en mesec podaljšal izredno stanje za Tokio in devet prefektur. Prvotni ukaz je začel veljati 7. januarja, ko je prišlo do porasta novih primerov. Primeri okužb se sicer zmanjšujejo, vendar prihajajoče olimpijske igre ne puščajo prostora za napake.

“Največjo težavo predstavlja način, kako Japonci zdaj vidijo olimpijske igre,” je dejal Mori. “In drugič, kako naj nadaljujemo s pripravami na igre med bojem proti koronavirusu. Ti dve točki sta naš glavni cilj. “

Thomas Bach (Foto: epa)

Organizatorji v Tokiu in MOK bodo v sredo objavili postopna navodila za športnike, uradnike, člane mednarodnih zvez in druge, ki pojasnjujejo, kaj storiti pred odhodom od doma. Podrobno bodo opisali testiranje na Japonskem, pogostost testov, pravila za socialno distanciranje in stroga pravila ravnanja do odhoda z Japonske.

Mori po poročanju Breitbarta brani tudi štafeto z baklami, ki se začne 25. marca na severu Japonske, in ki bo državo v štirih mesecih prekrižala z 10.000 tekači. Že zgodaj se je govorilo o ukinitvi dogodka, vendar je to otežilo močno podprto sponzorstvo s strani Coca-Cole in Toyote. “V bistvu skrajšanje, kot je sprememba s treh dni na dva dni ali en dan, ne pride v poštev,” je dejal Mori. “Pravim, da si prizadevajmo najti način, da se izognemo tesnemu stiku (med dogodkom).”

Olimpijska ministrica Seiko Hashimoto, nekdanja olimpijka in dobitnica bronaste medalje, je dejala, da so športniki v precepu. Večina gre na samo ene olimpijske igre in jih zdaj ​​govorice o odpovedi zelo motijo. “Športniki so v psihično težkih razmerah in se sprašujejo, ali je vse v redu,” je dejala. “Vlada mora poskrbeti, da se športniki rešijo tovrstnih skrbi.”

Aleš Ernecl