Tolkienovo društvo začelo vsiljevati transspolnost v Tolkienova dela

foto: Wikimedia

Vse bolj prevladujoč kulturni marksizem, ki prihaja do izraza v vseh aspektih sodobne družbe in vključuje politično korektnost, “prebujeno” levico, vsiljevanje bele krivde evropskim in belim narodom, kulturo izključevanja in podobna gibanja in ideologije, ne želi le oblikovati sedanjosti in usmerjati prihodnosti, temveč potvarjati tudi našo preteklost. V luči politične korektnosti, kritične rasne teorije in LGBT ideologije se zato danes gleda tudi na različna pomembna literarna dela iz preteklosti. Pri tem pa niso izjema niti pisatelji, ki so imeli po današnjih standardih “neprimerna” mnenja, ali pa tradicionalni katoliki, kakršen je bil  profesor in pisatelj, znan kot oče sodobne epske fantastike, J.R.R. Tolkien.

Njegovo glavno delo Gospodar prstanov je zgodba o prijateljstvu, junaštvu, triumfu dobrega nad zlom, vsebuje pa tudi razne druge teme, značilne za evropske mite in epske herojske zgodbe. Vendar pa hočejo zaradi popularnosti njegovih del, ki so postala še bolj znana po filmski trilogiji Petra Jacksona, danes verniki v raznolikost in egalitarizem očitno redefinirati omenjene tematike in pomen njegovih zgodb. Kar ni v skladu z liberalnimi vrednotami moderne družbe, je treba ali pomesti pod preprogo ali pa prilagoditi “novim” časom.

Tolkien Society, ali Tolkienovo društvo, ki deluje že od leta 1970 in se posveča preučevanju njegovih del, je očitno padlo pod vpliv današnje histerije moderne levice, saj organizira seminar z naslovom “Tolkien in raznolikost”. Seminar bo vključeval 16 govorcev. Seveda najdemo v Tolkienovem srednjem svetu veliko raznolikosti – različna ljudstva kot so vilinci, hobiti, škratje, enti, orki in tako dalje – ki sicer vsi živijo v svojih homogenih domovinah in negujejo svoje etnokulturne značilnosti. Vendar pa po kratkem pregledu obvestila o seminarju hitro pridemo do zaključka, da ne gre za takšno vrsto raznolikosti.

Na seminarju bo 16 govorcev
Dvodnevni seminar bo imel 16 govorcev, naslovi nekaterih predavanj pa se glasijo; Gondor v tranziciji: kratek uvod v transspolne realnosti v Gospodarju prstanov, Prikazovanje invalidnosti v fantazijskem svetu J.R.R. Tolkiena, Sarumanova oprostitev? Homoseksualec (Queer) v Tolkienovem Gospodarju prstanov, Lossoth: domorodnost, identiteta in antirasizem, in tako dalje.

Sicer je multinacionalka Amazon napovedala novo serijo Gospodar prstanov z multikulturno igralsko zasedbo in s “prizori za odrasle”, ki naj bi izšla že naslednje leto. Kaj bi si Tolkien mislil o takšnih seminarjih in adaptacijah njegovih del, kot globoko veren katoliški tradicionalist, ki so ga motile spremembe, ki jih je cerkev sprejela po 2. vatikanskem koncilu, se nam lahko precej dobro svita. 

Za vse, ki resnično cenijo dela J.R.R. Tolkiena, bo verjetno najbolje, da prezrejo tovrstne seminarje in prihajajočo nadaljevanko ter raje uživajo ob odličnih filmskih adaptacijah Petra Jacksona ali pa se, še bolje, vrnejo k samim knjigam.

A.S., Demokracija