fbpx

Tomislav Karamarko odstopil z mesta predsednika HDZ

Tomislav Karamarko (foto: STA).

Tomislav Karamarko je, potem ko je prejšnji teden odstopil s položaja prvega podpredsednika hrvaške vlade, sedaj pričakovano odstopil tudi kot predsednik HDZ. Bil je četrti predsednik v zgodovini HDZ in prvi, ki je odstopil s tega položaja. “Moja dolžnost je, da vas obvestim o zadevi, ki že več dni visi v zraku,” je dejal ob odstopu. 

Kot enega od razlogov je navedel svojo odgovornost, ker ni uspel oblikovati nove parlamentarne večine po odpoklicu premierja Tihomirja Oreškovića in vlade. Zanikal je očitke novinarjev, da bi vlada, če bi se umaknil prej, obstala.

Na vprašanje, ali meni, da bo izključen tudi iz stranke, pa je dejal, da to ni potrebno. “S stranko bom poskušal ostati v dobrih odnosih,” je zagotovil.

Plenković že napovedal kandidaturo
Kandidaturo za novega predsednika stranke je že napovedal evropski poslanec Andrej Plenković, ki ga je podprl tudi kolega v evropskem parlamentu Davor Ivo Stier. Plenković je odločen, da se je potrebno osredotočiti na gospodarstvo in zaposlovanje mladih ter preteklost pustiti za seboj.

Karamarko pa je po drugi strani novinarjem dejal, da kot novega predsednika stranke ne vidi nikogar, in izrazil upanje, da se bo za to mesto pojavilo več kandidatov. Kot pravi, želi svojim naslednikom dobro in uspešno delo, poroča Večernji list.

N. K.