fbpx

Tornado opustošil Sydney

Foto: EPA

Danes je širše območje Sydneyja prizadel tornado, ki je po mestu in njegovi bližnji okolici pustošil s hitrostjo nad 200 kilometrov na uro. V predmestjih je odkrival hiše in povzročal poplave, v samem mestu pa je padala toča, ki je bila v velikosti žogic za golf.

Gre za eno največjih izmerjenih hitrosti tornada v Sydeneyju. Hudo neurje pa je poleg mesta zajelo tudi obalo Novega Južnega Walesa, nato pa pot nadaljevalo proti severu.

Ljudi so pravočasno evakuirali
V predmestju Bondi na vzhodu Sydneyja so morali iz trgovinskega centra evakuirati osebje in kupce, saj se je zaradi močnega dežja zrušila streha objekta. Na južni obali predmestja Sydneyja, v Nowri, pa so morali zaradi naraščajoče vode evakuirati veliko ljudi, več tisoč domov pa je ostalo brez elektrike.

Letala so prizemljena, vozniki avtomobilov pa so obtičali v zastojih
Na sydneyskem letališču so morali preložiti več letov. Veliko potnikov pa je, ko se je promet proti letališču zaradi neurja začel upočasnjevati, avtomobile pustilo kar kilometre stran od letališča in prtljago nosilo peš upajoč, da bodo ujeli načrtovane lete. Vozniki so obtičali v zastojih, poplave so prekinile cestne povezave, prometna signalizacija je odpovedala, ceste pa so bile polne zrušenih dreves in odtrganih ograj.

A. R., STA