fbpx

Tovornjakarji stopajo v boj proti trgovini z belim blagom, ki se širi kot prava epidemija

Foto: iStock

Obstajali so časi, ko ameriški voznik tovornjaka Kevin Kimmel ni veliko vedel o trgovini z belim blagom, potem pa se je vse spremenilo, ko je januarja 2015  parkiral na parkirišču pri bencinski črpalki v New Kentu v Virginiji. Kljub temu, da je bil tam priča tihi sceni z nekaj ljudmi okrog sebe, mu je pozornost vzbudil družinski avtodom, ki mu s črnimi zavesami ni deloval prav nič družinsko. 

Kimmel je opazoval, kako se je moški približeval avtodomu in potrkal, preden je vstopil. Nekaj trenutkov kasneje se je ta začel gugati sem ter tja in po tem je za trenutek izza črnih zaves zagledal žensko, za katero se mu je zdelo, da je mladoletna. Ker se mu je zdelo dogajanje sumljivo, je po navedbah CNN-a o tem obvestil lokalnega šerifa. Policisti so odkrili mladoletnico v zelo slabem stanju, na mestu pa so aretirali moškega in žensko.

Zaradi zlorabe par obsojen na 40 in 42 let zaporne kazni
Kljub temu, da je Kimmel policiji in FBI podal izjave glede incidenta, pa o tem več mesecev ni izvedel nič novega. Nekega dne pa je v poročilih zasledil, da je na črpalki rešil 20-letno žensko, žrtev trgovine z belim blagom. Zaradi tega, ker so je zadrževali proti njeni volji in je bila žrtev mučenja, spolnega napada in prisilne prostitucije, so par iz Iowe, Lauro Sorenson in  Aldairja Hodzo, obsodili na 40 in 42 let zaporne kazni.

Na sodišču je bilo mogoče slišati, da je par brez vesti zasadil nohte v žrtvine noge, ji s segretimi kovinskimi instrumenti povzročal opekline in ji na postajališču za tovornjake iskal stranke, ki so se odzvale na oglase na spletu. Ime žrtve niso poimenovali javno, je pa neizpodbitno dejstvo, da bi bila ta najverjetneje še vedno žrtev trgovanja z belim blagom, če je tistega dne ne bi opazil Kimmel.

Foto: iStock

Tovrsten kriminal kot moderna oblika suženjstva
Tovornjakarji se vedno bolj pogosto nahajajo na prvi bojni črti v boju proti trgovanju z belim blagom. Tovrstni kriminal predstavlja moderno obliko suženjstva, v kateri tihotapci uporabljajo silo, prevaro ali prisilo za nadzorovanje žrtev za namen vključevanja v nudenje spolnih uslug proti lastni volji.

Foto: iStock

Najpogosteje so žrtve ženske in otroci
Žrtve trgovanja z belim blagom so najpogosteje ženske in mladi otroci, kar pa ne pomeni, da so moški in fantje iz tega izvzeti. Možnosti trgovanja so prijavili v prav vseh ameriških zveznih državah, ameriški predsednik Donald Trump pa je problematiko označil celo kot pravo epidemijo. Najbolj so med ogroženimi tisti posamezniki, ki nimajo za seboj močne socialne in družinske mreže. Kakorkoli, vsakdo lahko postane tarča kadarkoli.

Foto: iStock

Večina primerov trgovanja z ljudmi za spolne namene je dogovorjena prek spleta in poteka v motelih in hotelih, obstajajo pa tudi primeri, ko so žrtve prodane na mestih, kot je postajališče za tovornjake, zato je pomembna skrbnost tovornjakarjev. Kendis Paris iz dobrodelne organizacije proti trgovanju z belim blagom “Tovornjakarji proti prekupčevanju” opozarja, da je na cesti več tovornjakarjev kot policistov in dodaja, da želi organizacija usposobiti “prehodno vojsko”, ki bo lahko poročala o tovrstnih incidentih in rešila marsikatero življenje.

Foto: iStock

N. Ž.