fbpx

Tožilstvo predlaga dosmrtni zapor za neonacistko Zchäpejevo!

Beate Zschäpe (Foto: Twitter/@dw_turkce)

Nemško tožilstvo je danes za zloglasno neonacistično teroristko Beate Zchäpe, ki je med drugim tudi glavna obtožena v procesu proti celici Nacionalsocialistično podzemlje (NSU), zahtevalo dosmrtni zapor. V sklepni besedi je na sodišču v Münchnu tožilec Herbert Diemer dejal, da mora takšno kazen dobiti za vsakega od desetih umorov, za katere je obtožena.

Zschäpejeva je obtožena za bombne napade in umore desetih ljudi, od katerih je bilo osem turških in en grški priseljenec ter nemška policistka. Storila jih je v obdobju med letoma 2000 in 2007. Ob njej so na zatožni klopi sedeli še štirje nemški neonacisti, ki naj bi NSU pomagali pri njenih zločinih.

Danes je tožilstvo argumentiralo Zschäpejino sodelovanje s sostorilcema Uwejem Mundlosom in Uwejem Böhnhardtom. Skupaj naj bi z arbitrarnimi umori ustrahovali priseljence. Ob tem je obtožena pokazala voljo do dejanj in oblikovala “tretjino zarotniškega triumvirata”, o zagovoru tožilstva poroča nemška tiskovna agencija dpa. Teroristična celica se je sicer razkrinkala kar sama, ko sta Mundlos in Böhnhardt po neuspelem ropu storila samomor, tretja članica Zschäpejeva pa se je predala policiji. Slednja je leta 2015 zanikala sodelovanje v zločinih NSU.

Odmevno in obsežno sojenje je vse od začetka leta 2013 v Nemčiji deležno velike pozornosti. Po več kot štirih letih procesa je tožilstvo začelo zaključni nastop že pred letošnjim poletjem, ob Zschäpejevi pa so obtoženi še štirje podporniki NSU. Odločitev sodišča bo znana šele čez nekaj mesecev.

Beate Zschäpe (Foto: Twitter/@morgenthau161)

Zločini NSU zaradi napak pristojnih nerazrešeni
Zločini NSU so več kot desetletje ostali nerazrešeni. Razlog gre pripisati očitnim napakam pristojnih preiskovalnih organov, ki so spregledali določene grožnje. Že zgolj odkritje skupine NSU pa je Nemce leta 2011 povsem pretreslo.

A. L., STA