fbpx

Tragedija: Podjetje Ikea odgovorno za smrt najmanj šestih otrok. Imate tudi vi te omarice?

Foto: Ikea

V Kanadi in Združenih državah Amerike so izdelki priljubljene švedske Ikee povzročili smrt najmanj šestih otrok, skupaj pa je bilo poškodovanih 36 malčkov. Gre za priljubljene predalnike za oblačila, ki so jih sedaj že umaknili iz prodaje.  

Prevrnjeno pohištvo je povzročilo smrti več malčkov, zato je Ikea v ZDA in Kanadi odpoklicala 29 milijonov predalnikov tipa “Malm”.

Ameriška organizacija CPSC za zaščito potrošnikov prevrnjeno pohištvo švedskega proizvajalca krivi za smrt najmanj šestih otrok, mlajših od 3 let, in trdi, da naj bi predalniki, če niso pritrjeni na steno, ne bili varni. Tudi Ikea svoje kupce svari, naj predalnik pritrdijo na steno.

Foto: Ikea

Foto: Ikea

Po navedbah predstavnikov Ikee so se otroci smrtno ponesrečili, ko so skušali splezati na predalnike. Pohištvo sicer ni bilo pritrjeno na steno, kot določajo navodila.

36 poškodovanih otrok
Nekaj smrtnih primerov naj bi bilo že starih. Tako je en otrok umrl pred 27 leti, ostali primeri pa so se zgodili med letoma 2002 in 2016. CPSC navaja še 36 primerov poškodb otrok.

Odpoklic velja samo za stranke v ZDA in Kanadi. Po navedbah Ikee gre za otroške modele, ki so visoki več kot 60 centimetrov, za odrasle pa predalnik v višino meri več kot 75 centimetrov.

N. K.