fbpx

Tragične posledice koronavirusa v Indiji: Trije bolniki na eni postelji, trupla žrtev sežigajo kar na dvoriščih

V Indiji žrtve koronavirusa sežigajo kar na dvoriščih. (foto: EPA)

Indija se spopada z velikim porastom okuženih s koronavirusom, primanjkuje jim zaloga kisika in ostalih potrebnih aparatur. Zdravstveni sistem je praktično popolnoma razpadel. V bolnišnicah nimajo dovolj niti postelj, pogosto si jo morajo deliti po trije bolniki, nemalokrat pa morajo okužene tudi zavrniti, saj zanje ni prostora niti kisika.

Število mrtvih je v Indiji poskočilo, zato so upravljalci krematorijev prisiljeni trupla zažigati kar na dvoriščih na improviziranih pogrebnih grmadah. WHO zato stopa v pomoč in jim dostavlja zaloge kisika in drugih potrebščin.

Tiskovni predstavnik WHO Tarik Jašarević je dejal, da se je kriza poslabšala zaradi množičnega zbiranja ljudi, zaradi bolj nalezljivih sevov virusa in nizke stopnje cepljenih. ” Sodelujemo z indijsko vlado in jim pomagamo z osnovnimi zalogami, kot je kisik za ublažitev razmer v kateri so se znašli,” je dejal Jašarević. WHO je zagotovil 4000 koncentratorjev kisika, vzpostavljajo se tudi mobilne bolnišnice in zagotavljajo laboratorijske potrebščine za testiranje. Prav tako so na pomoč pri zajezitvi pandemije poslali več kot 2600 strokovnjakov, ki so delalo na drugih zdravstvenih programih v državi. Pomoč Indiji je ponudila tudi EU, prav tako države po celem svetu.

Foto: epa

Anita Gužvič