fbpx

Transspolnik, obsojen posilstva, po premestitvi v ženski zapor spolno nadlegoval sojetnico

Slika je simbolna (Foto: iStock)

Zapornica, ki jo je v zaporu spolno napadel transspolnik, zaprt zaradi posilstva in premaknjen v ženski zapor, ker se sam identificira kot ženska, je sprožila tožbo o sprejeti politiki, ki dopušča zapiranje moških transspolnikov v ženske zapore navkljub nijhovim zločinom, kjer so bile žrtve ženske.

Britansko sodišče je posiljevalca obsodilo na zaporno kazen. Ta je trdil, da je transspolnik in se identificirak kot ženska. Britanske oblasti so njegovi trditvi ugodile in ga poslale v ženski zapor, kjer je spolno napadel eno od sojetnic. Napadena sojetnica, zdaj toži britanske oblasti.

Žrtev spolnega napada, ki je zaprta skupaj s posiljevalskim transspolnikom, je po poročanju The Times povedala, da jo je ta na stranišču v zaporu grabil za prsi. Kmalu zatem je bila premeščena v drugi zapor, a je hitro spoznala, da je bil premeščen tudi njen napadalec, s katerim bi si morala “deliti namestitev”.

V normalnem svetu bi bilo nezaslišano, da se žrtev spolnega napada znajde zaprta v istem prostoru s svojim napadalcem. V Veliki Britaniji je to običajno. Britanska vlada je namreč 31. oktobra, 2019 sprejela odlok, ki pravi, da morajo transspolniki, ki trdijo, da so ženske in imajo za svoje trditve potreben certifikat, biti v vseh pogledih obravnavani enako kot resnične, biološke ženske.

Ne gre za osamljen primer
To pa naj ne bi bil osamljen primer v katerem je transspolnik premeščen v ženski zapor spolno napadel ostale zapornice. Direktorica organizacije Fair Play for Women, dr. Nicola Williams, je povedala, da v organizaciji iz tega razloga pozdravljajo poziv sodišču naj opravi potrebno revizijo.

Po trditvah glavnega inšpektorja za zapore njenega visočanstva Petra Clarka, naj bi bilo med moško zaporniško populacijo v Združenem kraljestvu vsak 50. transspolnic ali transseksualcev.

Ivan Šokić