fbpx

Transspolnim plavalcem ne bo več dovoljeno tekmovati med ženskami

Transspolni plavalec "Lia Thomas" (na levi: slikan leta 2016, na desni: danes) (Foto: Družabna omrežja)

Mednarodna plavalna zveza Fina je izdelala nova pravila, ki iz ženskih tekmovanj izključujejo moške, ki so v svojem življenju že prišli v puberteto. Zdi se, da so v plavalnem športu končno skočili v akcijo, da bi preprečili vzpon še enega transspolnega plavalca, kot je Lia Thomas.

Nova dorečena pravilam bodo dovoljevala, da bodo v ženskih tekmovanjih sodelovali le tisti transspolni športniki, ki so prešli iz moškega v žensko še pred 12. letom, navaja britanski BBC.

Skupina se je odločila tudi ustvariti nove transkategorije. Enainsedemdeset odstotkov od 152 članov Fine je na splošnem kongresu glasovalo za uveljavitev tega novega pravila. Fina je poskušala novo politiko obarvati kot način za izvajanje “polne vključenosti”, vendar ne za ceno “konkurenčne pravičnosti”. “Pristop Fine pri oblikovanju te politike je bil celovit, znanstveno utemeljen in vključujoč, in kar je pomembno, Finin pristop je poudaril konkurenčno poštenost,” je izpostavil izvršni direktor Fine Brent Nowicki.

Predsednik Fine Husain Al-Musallam je po poročanju Breitbarta tudi opozoril, da je cilj pravila zagotoviti pravičnost. “Fina bo vedno sprejela vsakega športnika,” je zatrdil Al-Musallam. “Ustvarjanje odprte kategorije bo pomenilo, da bodo imeli vsi možnost tekmovati na elitni ravni. To do sedaj še ni bilo storjeno, zato bo morala Fina voditi pot. Želim si, da bi se vsi športniki počutili vključene v razvoj idej tekom tega procesa.”

Will Thomas oziroma Lia Thomas (Foto: zajem zaslona)

Za LGBTQ aktiviste LGBTQ je pravilo diskriminatorno
Aktivisti LGBTQ menijo, da novo pravilo omejuje transspolne športnike, ne pa širi možnost njihove udeležbe. Levičarska skupina Athlete Ally je na primer novo pravilo označila za “diskriminatorno”. Pravilo namreč onemogoča, da bi se rezultati plavalca Lie Thomas uvrstili med ženske univerzitetne rekorde in da bi lahko letos zmagal na prvenstvu NCAA. Toda pravila bi lahko imela še daljnosežnejše posledice, če bi bila sprejeta tudi na olimpijskih igrah. Na slednjih so večinoma sprejeli pravila, ki jih določajo posamezni športni organi. Če bo torej Mednarodni olimpijski komite sprejel nove Finine smernice, bo to končalo sanje Lie Thomas, da bi lahko postal član ameriške olimpijske reprezentance.

Thomas je v nedavnem intervjuju zatrdil, da transspolni športniki ne ogrožajo ženskega športa. Očitno pa se Fina s tem vendarle ne strinja. Med sestanki, kjer so diskutirali o pravilih, so člani Fine zaslišali več znanstvenikov, zdravnikov in strokovnjakov, ki pravijo, da puberteta daje moškemu telesu jasne prednosti. “Testosteron v moški puberteti spreminja fiziološke determinante človeške zmogljivosti in pojasnjuje spolne razlike v človeški učinkovitosti, za katere velja, da so očitne že pri 12 letih,” je dejal dr. Michael Joyner, fiziolog in strokovnjak za človeško zmogljivost. “Tudi če je testosteron potlačen, bodo njegovi učinki večje učinkovitosti ohranjeni.”

Pri 14 ali več letih je razlika med fanti in dekleti precejšnja. To je posledica prednosti, ki jih doživljajo zaradi fizioloških prilagoditev testosterona in posedovanja kromosoma Y,” je poudarila strokovnjakinja za fiziologijo dr. Sandra Hunter. “Nekatere od teh fizičnih prednosti so strukturnega izvora, kot so višina, dolžina okončin, velikost srca, velikost pljuč, in se bodo ohranile, tudi če zavirajo ali zmanjšajo testosteron, ki se pojavi pri prehodu iz moškega v žensko.” Več drugih strokovnjakov pa je opozorilo, da bi nove transspolne kategorije transspolnim športnikom omogočile tekmovanje, hkrati pa zaščitile integriteto izključno ženskih kategorij.

Nina Žoher