fbpx

Trenutek streznitve: “Evropa po referendumu ne bo več ista.” Kaj nas čaka?

Foto: STA

Referendum o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije je vse bližje, Evropa pa vsak dan bolj na trnih. V kolikor se Britanci odločijo za izstop iz EU, bi to po mnenju evropske poslanke Romane Tomc hudo streslo Evropo. “To bi bil znak, da EU potrebuje preobrazbo,” je pojasnila na današnji okrogli mizi v Ljubljani.

V dvorani Zemljepisnega muzeja v Ljubljani so svoja stališča o prihajajočem referendumu v Veliki Britaniji predstavili evropski poslanci Romana Tomc, Tanja Fajon in Franc Bogovič in direktor Evrope misli Dragan Barbutovski.

“Izstop Britanije iz EU bo temeljno stresel Evropsko unijo”
Poslanka Romana Tomc je opozorila, da si nihče ne želi tega, da bi Velika Britanija izstopila iz Evropske unije. Če bi se zgodilo, da bi se Britanci odločili za odstop, bi to po mnenju Tomčeve temeljno streslo Evropsko unijo. To pa bi bil znak, da EU potrebuje preobrazbo. Po njenem Evropska unija ne more obstati takšna, kot je.

“Zagotovo bo ta preobrazba celovita. Evropa je bila grajena za mir – za čase, ko ni težav, za dajanje pravic in svoboščin.” Po njenem pa smo pozabili na to, kako bomo ravnali, če ta zgodba ne bo tako pozitivna, kot smo si jo zastavili. “Evropa na različne krize nima dobrih odgovorov,” je prepričana Tomčeva. Spomnila je na grško krizo. Kot je izpostavila, pa še danes nimamo odgovora, kaj bi storili z migrantsko krizo.

Foto: Nova24TV

Foto: Nova24TV

Prognoza Bogoviča: Britanci bodo ostali v EU
Poslanec Franc Bogovič je izpostavil, da je na hodnikih parlamenta slišati, da bi se Britanci končno morali opredeliti do tega problema. Eden izmed razlogov za stanje na Otoku je po njegovem tudi notranjepolitični boj, natančneje obračun znotraj konservativne stranke. “Zanimivo bo, kaj se bo zgodilo s samim Združenim kraljestvom,” je dejal Bogovič, ki meni, da bodo Britanci ostali v EU. “Ampak to je moja prognoza. Ta se je po volitvah sicer vedno izkazala za napačno,” se je pošalil. Ob tem je dodal, da si točnega izida ne upa napovedovati.

Vsi prisotni so se strinjali, da Evropa po 23. juniju ne bo več enaka. Poslanka Tanja Fajon je prepričana, da bo Velika Britanija utrpela večjo gospodarsko škodo kot sama Evropska unija. Kot pravi, se bo morala po njenem EU po referendumu na novo osmisliti. Pravi, da bi izstop Velike Britanije po njenem lahko povzročil, da bi še ostale države začele razmišljati o takšnih možnostih.

Nina Knapič