fbpx

Tretjina mladih francoskih muslimanov ima fundamentalistične verske poglede

Foto: iStock

Tretjina mladih francoskih muslimanov ima fundamentalistične verske poglede, je razkrila nedavna raziskava Nacionalnega centra za znanstveno raziskovanje, v katero je bilo vključenih 7.000 učencev, starih med 14 in 16 let. 

Tovrstna ugotovitev je skrb vzbujajoča, glede na to, da je veljalo prepričanje, da je le okoli 10 odstotkov muslimanov pripadnikov nasilnega džihada. Pred božičem je veliko pozornosti vzbudila tudi javnomnenjska raziskava, ki je razkrila, da polovica britanskih muslimanov, ki bi poznala nekoga s povezavami s teroristično skupino Islamska država, o tem ne bi obvestila policije.

Pri tem pa je treba pojasniti, kaj pomenijo fundamentalistični verski pogledi, in sicer to pomeni, da 32 odstotkov vprašanih ni obsodilo džihadističnega pokola v pisarnah časopisa Charlie Hebdo zaradi bogoskrunstva in masakra v judovski košer trgovini. Nekaj manj kot 25 odstotkov mladih jih je zatrdilo, da se jim zdi nasilje in sprevrženo obnašanje v obliki kraje skuterja in nasilja iz ideoloških razlogov legitimno.

Foto: iStock

Pripadnost muslimanski veri ključen faktor za dojemljivost radikalizma
Nadalje je 44 odstotkov učencev s fundamentalističnimi verskimi pogledi, ki tolerirajo nekatere oblike nasilja, izrazilo prepričanje, da je v nekaterih primerih današnje družbe dovoljeno, da se v roke vzame orožje in se bori v imenu vere. Pri tem 70 odstotkov učencev iz te skupine ne obsoja napadalcev na Charlie Hebdo in napada na judovsko košer trgovino. Sociolog Olivier Galland je po poročanju Breitbarta poudaril, da je širitev radikalnih idej med mladimi muslimani trikrat močnejša in dodal, da je pripadnost islamski veri eden izmed najpomembnejših dejavnikov za dojemljivost radikalnih prepričanj.

N. Ž.