fbpx

Trgovina z medicinsko opremo razgalila, da ko pride do lastnih interesov, zmanjka prostora za solidarnost: Kdor ne kupi, ostane praznih rok

Pacient priklopljen na respirator R30 (foto: Siriusmed)

V času od izbruha pandemije COVID-19 so v podjetju Siriusmed, ki izdeluje respiratorje R30, ki jih je kupila tudi Slovenija, uspešno v svet poslali 1.500 respiratorjev, ki trenutno rešujejo življenja v državah kot so Nemčija, Italija, Avstrija, Anglija, Poljska in Francija. Naročila za dobavo so prišla celo iz ZDA, ki te dni sicer kažejo zelo odkonilen odnos do Kitajske. A ravno tako, kot cveti trgovina z respiratoji, vlada ogromno povraševanje tudi pri dobavi kakršnihkoli mask, od zaščitnih do najbolj provizoričnih.

Odkar je izbruhnila pandemija COVID-19, so v kitajskem podjetju Siriusmed, ki izdeluje respiratorje R30, katere so naročili tudi pri Zavodu RS za blagovne rezerve, izdelali 1.500 respiratorjev, ki so bili dobavljeni 20 različnim državam po vsem svetu. Med njimi je vredno izpostaviti sosednji Avstrijo in Italijo, kot tudi Nemčijo, Francijo, Poljsko in Anglijo.

Pri Siriusmed ob tem poudarjajo, da se je število prodanih respiratorjev v primerjavi z dostavljenimi enotami še potrojilo. Kakšni pa so občutki glede samega izdelka, pa pove pismo britanske veleposlanice Barbare Woodward, ki se je podjetju v imenu vlade zahvalila za “podporo pri dobavi nujne medicinske opreme za britanski odziv na izzive glede COVID-19.”

Pismo britanske veleposlanice

A to so respiratorji. Za še bolj donosen posel so se te dni izkazale zaščitne maske. Če bi morali še pred mesecem za navadno masko odšteti po en funt, se je v tem času cena dvignila na šest funtov za eno masko, poročajo pri Guardianu. Tekmovalnost med državami pa je izrinila kakršnokoli misel na solidarnost. Kdor ni pripravljen ponuditi več, ostane brez.

Proizvajalci so primorani svoje pošiljke mask zaščititi z oboroženim plačanci. Vprašanje pa ni več, ali je kaj takega pretirano, temveč ali poleg pištol in pušk želite v spremstvu tudi može z mitraljezi. Številni prekupčevalci z zaščitno opremo so v tem času z ustvarjenim profitom razširili svojo ponudbo in se podali v izdelavo.

Kitajski monopol

Kitajska je navkljub temu, da sami proizvedejo približno 85 odstotkov vseh zaščitnih mask na svetu, začela množično nakupovati zaščitne maske, in to potem, ko je bilo prvega vala epidemije COVID-19 v državi domnevno konec. Mogoče so se začeli pripravljati na drugi val, a bolj verjetno so sami namerno še poslabšali stanje na trgu z ustvarjanjem dodatnega povpraševanja, zaradi česar je cena zaščitne opreme samo še rastla.

Pacient, priklopljen na respirator R30 (foto: Siriusmed)

V marcu 2020 je svet ponorel. Kitajska je dovolila izvoz zaščitne opreme, cene prevoza pa so bile po trditvah poznavalcev astronomske. Vsi so namreč želeli imeti potrebno zaščitno opremo takoj, in zato so bili pripravljeni plačati. Kdor se je upiral, je to lahko počel samo dokler COVID-19 ni začel kositi v njegovi domovini.

Kot je povedal Frederik Barner iz Šanghaja, ki se je še do nedavno ukvarjal z izvozom avtodelov, “običajno so cene okoli 3 ali 4 dolarje na kilogram. To je poskočilo vse do 17 ali 18 dolarjev,” za letalski prevoz zdravstvene opreme. “V tem poslu sem že 10 let in nikoli nisem videl tako visokih cen letalskega prevoza.”

Ivan Šokić