fbpx

Tri tisoč zdravstvenih delavcev v Franciji suspendirali, ker se niso želeli cepiti

Foto: epa

Medtem ko lahko v Sloveniji poslušamo proteste zoper uvajanja pogojev PCT (preboleli, cepljeni, testirani) v vse sfere življenja, češ da prihaja do kršitve človekovih pravic, je v Franciji situacija precej bolj zaostrena. Zdravstvenim delavcem so namreč določili rok, do kdaj se morajo cepiti proti covidu-19. Ker pa se določeni še vedno niso želeli cepiti, so se soočili s suspenzom.

Ker se 3 tisoč zdravstvenih delavcev ni želelo cepiti do srede, jih je pričakal suspenz. Potem ko je novica odjeknila v javnosti, je francoski minister za zdravje Olivier Veran pomiril, da zdravstvena oskrba v Franciji kljub temu poteka nemoteno.

“V sredo je bilo okoli 3000 zaposlenih v zdravstvenih in zdravstveno-socialnih ustanovah, ki še niso bili cepljeni, obveščenih o suspenzu,” je Veran sporočil za francoski RTL, francoska tiskovna agencija AFP pa poroča, da je poleg tega več deset takih, ki so na račun zavrnitve cepljenja dali odpoved. Po besedah francoskega ministra za zdravje imajo v Franciji 2,7 milijona zdravstvenih delavcev in da ni skrbi, da bi kdo ostal brez potrebne oskrbe.

V večini gre za začasne suspenze
Večina izrečenih suspenzov je začasne narave, veliko večino teh pa predstavljajo uslužbenci iz podpornih služb. Od srede naprej lahko v bolnišnicah, domovih za starejše in pa tisti zaposleni, ki nudijo pomoč na domu ter gasilci in reševalci delo opravljajo le, če se cepijo proti covidu-19 ali pa so prebolevniki. To namreč določa zakonodaja, ki je bila po poročanju STA sprejeta na začetku avgusta. Vsem suspendiranim se plača ne izplača.

Foto: epa

Prejšnji teden je francoska agencija za javno zdravje podala oceno, da 12 odstotkov osebja v bolnišnicah  in šest odstotkov zdravnikov v zasebnih ordinacijah ni cepljenih. V državi imajo sicer visok odstotek cepljenih. Z vsemi odmerki cepiva proti covidu-19 se je namreč cepilo 70 odstotkov ljudi, vsaj 74 pa je takih, ki se jih je cepilo vsaj z enim odmerkom.

Nina Žoher