fbpx

Trije novinarji državne televizije obsojeni zaradi tihotapljenja ljudi

Foto: facebook

Trije novinarji, ki so zaposleni na državni televiziji SVT na Švedskem, so bili obsojeni. Razlog? V želji, da bi naredili čim boljši televizijski program, so se odločili in postali tihotapci ljudi. 

Novinarja in televizijskega voditelja Fredrika Önnevalla je sodišče na Švedskem spoznalo za krivega, ker je na Švedsko iz Sirije pretihotapil 15-letnega Abeda. Zaradi tega so ga januarja 2015 prijavili policiji, obsojen pa je bil šele v tem tednu. Poleg Önnevatilla so obsodili še dva druga novinarska kolega, prav tako zaposlena na SVT.

Obtožnica jih je bremenila, da so organizirali nezakonito pot za mladega muslimana, ki je hotel priti na Švedsko, da bi tam zaprosil za azil.

Fredrik Önnevall. Foto: facebook

Fredrik Önnevall. Foto: Facebook

Sodnica v tem primeru, Kristina Andersson, je vse tri spoznala za krive. Po mnenju tamkajšnjega sodišča je namreč že iz zasnove programa jasno, da so se trije novinarji odločili, da zaradi večje gledanosti naredijo oddajo z imenom Domovina. V oddaji so želeli pokazati, kako nezakonito pretihotapiti migranta, pri tej ideji pa jih ni oviralo niti dejstvo, da gre za nezakonito in kaznivo dejanje.

Tožilec je sicer zahteval 3 mesece zaporne kazni za vsakega, a se je sodnica na koncu odločila, da vse tri obsodi na 75 ur družbeno koristnega dela, poroča Speisa.

Marjanca Scheicher