Trinajstletni Afganistanec poskušal ubiti svojo mamo, “ker se ženskam ni dovoljeno ločiti”

Fotografija je simbolična (Foto: STA)

Trinajstletni deček iz Arnhema na Nizozemskem je septembra lani zabodel mamo, ker se je ločila od očeta. Sojenje za poskus umora se je začelo na začetku letošnjega leta in se bo nadaljevalo marca.

Ženska se je od svojega moža ločila, ker jo je fizično zlorabljal, s svojim najmlajšim otrokom pa je živela na tajnem naslovu, saj se je bala težke roke svojega moža in sorodnikov. V afganistanski kulturi ločitev pomeni, da mati z razvezo “loči družino”, zato ji je grozilo, da jo bodo ubili. Oče se je na ločitev sicer odzval tako, da je Nizozemsko zapustil z dvema otrokoma brez materinega soglasja, še pred tem pa je mlajšega sina naučil, da se po afganistanski tradiciji žena nikoli ne sme ločiti od svojega moža, piše Voice of Europe.

Policisti odkrili moža in materi vrnili otroka
Medtem ko je oče njunih otrok z dvema potomcema pobegnil v tujino, se je ženska obrnila na policijo – posledica tega je bila, da so moškega aretirali. Zaradi njegove aretacije je bila mama ponovno združena s svojimi otroki, ne da bi se zavedala, kaj jo čaka.

Njen sin jo je večkrat zabodel z nožem in ji zadal smrtno nevarne poškodbe. Napad je na srečo preživela.

Nizozemsko sodišče je prepričano, da je šlo v tem primeru za poskus uboja iz časti, vendar pa odvetniki 13-letnika to zanikajo. Vztrajajo, da je šlo za “samoobrambo”.

M. S.

 • DJURO SUMAR

  Zamislite se nad tem dejanjem, kaj vera naredi iz človeka. Vsi se rodimo kot ateisti, po pranju možganov pa v samo 13 letih uničijo mladega človeka do te mere, da želi ubiti svojo lastno mater.

  • Pozdrav iz Vojnika

   Obstaja možnost, da je imel SIN PRAV.
   Samo devet let je imela, ko sta se mati in oče, na katerega ima Vesna lepe spomine, ločila. Oče se je odselil, mati in tri sestre, stare 12, 9 in 2 leti, so ostale, kjer so prej živeli skupaj, v velikem trisobnem stanovanju v središču Ljubljane. Samo nekaj mesecev kasneje je mati, takrat stara približno 45 let, brez kakršnekoli predhodne najave v stanovanje pripeljala 14 let mlajšega Halima Ametija, ki je bil na pragu 30. let, in povedala, da bo odslej z njimi živel možakar, za katerega, dokler se ni pojavil na vratih doma, niso vedele niti, da obstaja.
   http://novice.svet24.si/clanek/novice/crna-kronika/56ea5f0be37ce/posiljena-pred-ocmi-matere-kruta-izpoved-vesne

   • Pozdrav iz Vojnika

    epene vsak dan

    Občutkom sestre, kasneje tudi Vesnice, da je nespodobna deklica, sama kriva in odgovorna za početje maminega moža, se je pridružila še ena nočna mora: »V času bivanja z očetom smo jih s sestro dobile po riti, ko smo si zaslužile, po prihodu očima, ko je mati že vedela, kaj sestri in meni dela očim, pa smo bile tepene čisto vsak dan.« Vesna opiše slikovit primer: »Nekdaj je bilo mleko shranjeno v plastičnih vrečkah, tako mleko je mama najprej prevrela. Medtem ko je stala pri štedilniku in pazila, da tekočina ne steče čez posodo, se je pogovarjala z mano. V trenutku nepozornosti se je vsebina razlila po štedilniku, kriva pa sem bila jaz. Hudo me je oštela, mislim, da tudi oklofutala.«

    Med prhanjem me je opazoval

    Življenje je postalo pekel v lastnem domu, se spominja Vesna. »Nekoč, medtem ko sva se z očimom prerivala v šali, me je prijel za prsi, po naključju, tako sem bolj upala kot verjela. Prijel me je še drugič, umaknila sem se in od takrat skrbno pazila, da ne bi bila sama z njim ali prišla v telesni stik. Tistega večera, ko sva s sestro zamenjali postelji, pa je prvič prišel k meni; mislila sem, da se je zmotil. Pa se ni, prišel je še drugič, tretjič, četrtič … Med prhanjem me je opazoval skozi odprtino v ključavnici ali prišel noter in me opazoval ‘med krtačenjem zob’. Vsak dan je hotel več … Nisem se smela zaklepati v kopalnico, zahteval je, da majico, ki sem jo namestila na luknjico, skozi katero me je opazoval, odstranim. Nekoč me je posadil na kuhinjski pult, me poljubljal, raziskoval po mojem telesu. Mama mi ni verjela, če sem imela srečo, je odšla do njega in reševala zadevo nekako takole: »Halim, Vesna je spet rekla, da si jo …« Ampak on je prisegel na življenje svojega sina (ki sta ga med zlorabami spočela z Vesnino materjo), da tega ni storil, verjela mu je. Tako je vsaj pravila.«

    • Sadako

     Halim Ameti kakšno ime in priimek?

     • Asterix in Obelix

      Naše že ne.

    • sodnikisozločinci

     Če bi bil jaz na Vesninem mestu, bi prasca ponoči v spanju zaklal kot prasca.

   • DJURO SUMAR

    In kaj želiš povedati?

  • Olga_10

   Ali pa vse politične nasprotnike in njihove družine….islamizem=komunizem!

   • DJURO SUMAR

    Pa si res butasta. Še vedno mešaš vero in ideologijo.

 • Slovenec 33

  Islam je krvava, histerična, agresivna in pedofilska religija, ki vse, ki pridejo z njo v stik potiska v mračnjaštvo in fevdalizem.
  “Sveta” knjiga, koran imenovana je dejansko priročnik za ubijanje in zatiranje -. v nadaljevanju

  https://med.over.net/forum5/viewtopic.php?t=9913261

  • mona lisa

   Žal to še vedno ni jasno slovenskim in evropskim politikom ki veselo dajejo tem divjakom azile. In teh islamskih agresorjev je že kot pečk na evropskih tleh. Pa še vedno vsak dan prestopajo naše meje naši idioti pa namesto bi jih nagnali jim dajejo azil. Zastrašujoče.

 • Janko Gedlička

  No, tale “samoobramba” je, kolikor je mogoče iz članka potegniti okoliščine, v katerih je bilo storjeno zabadanje z nožem, precej “advokatska”.

 • Antonius

  V krščanskem prostoru vzgojenim, mati da prvo ljubezen otroku. Nepojmljivo je, da bi normalno vzgojeni otrok dvignil roko nad svojo mamo, ki ga je v ljubezni učila spoštovanja sebe, spoštovanja nje in ljubezni do nje, očeta in vseh drugih.
  Šerijatarsko vzgojeni patriarhalni fotri so pa povsem drugačna zgodba. Alahu namenjajo svojo edino ljubezen, zato se ni čuditi, da svoje ženske obrezujejo in tiranizirajo.
  Šerijatarji so zahrbtni teroristi in morilci, ki se izgovarjajo na Alaha, ko z grožnjami in terorjem ogrožajo vsakogar in vse, ki ne pristajajo na njihova vsiljena pravila življenja iz zgodnjega srednjega veka.
  Volk je rabil 10,000 let, da se danes ob človeku socializirano obnaša kot družinski član *kuža*. Za šerijatarje je pa ta čas izobraževanja in socializacije v sodobno kulturno družbo absolutno prekratek.
  Šerijatarji ne premorejo pameti, kot volkovi.

  • Pozdrav iz Vojnika

   Samo devet let je imela, ko sta se mati in oče, na katerega ima Vesna lepe spomine, ločila. Oče se je odselil, mati in tri sestre, stare 12, 9 in 2 leti, so ostale, kjer so prej živeli skupaj, v velikem trisobnem stanovanju v središču Ljubljane. Samo nekaj mesecev kasneje je mati, takrat stara približno 45 let, brez kakršnekoli predhodne najave v stanovanje pripeljala 14 let mlajšega Halima Ametija, ki je bil na pragu 30. let, in povedala, da bo odslej z njimi živel možakar, za katerega, dokler se ni pojavil na vratih doma, niso vedele niti, da obstaja.
   Vesnin spomin seže dobrih 25 let nazaj, ko se je začelo. Najprej si je za žrtev izbral starejšo sestro. Ponoči je z drugega konca hodnika, kjer sta imela z mamo spalnico, prihajal v otroško sobo in zlezel k sestri v posteljo. Otipaval jo je povsod, s prsti silil v njeno nožnico, potem jo je začel posiljevati. Imeli sta skupno sobo, z dvema pisalnima mizama, v sobi so bila tri ležišča. Ko se je Vesna prvič zavedela, da sestra v mraku ne joka, ker bi jo očim pokrival, ampak da se dogaja nekaj strašno slabega, je obupana obsedela na svojem ležišču in ni vedela, kaj storiti. Sklenila je, da bo vse povedala materi, ta pa je moža nemudoma poklicala. »Spominjam se, da ga je mati poklicala v službo in nanj krčevito vpila, podrobnosti pogovora se ne spominjam več.« Dobro pa ve, da je tistega večera očim prišel domov, jutranjega pogovora ni omenjal nihče, kot da se ne bi zgodilo čisto nič.

   • Steiermark

    Tudi to so bili jugošeratarji!

  • Matt_von_Glanz

   se strinjam, z eno pripombo
   “Alahu namenjajo svojo edino ljubezen” — ne gre za ljubezen, ampak za skrupulozno, nevrotično podrejenost. Funkcija ženske je pa funkcija inventarja, trofeje …

 • xtc

  Malega muslijo obsoditi na izgon za trajno v domovino fotra.
  Fotra zaradi napeljevanja k umoru,na 20 let nato pa izgon v državo od koder je prilezel in odvzem državljanstva obema.

 • sodnikisozločinci

  Najprej treba postrelit vse pravnike, potem pa razdelit ljudem orožje in za red v družbi bo poskrbela nevidna roka pravičnosti. A smo liberalci ali nismo!

 • lauraas

  Minimalna kazan, se vè zakaj!

 • mona lisa

  Tako so naučeni in vzgojeni otroci kamelarjev. In to naši politiki sprejemajo v Evropo. Danes ubogi otroček jutri islamistični klavec.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!