fbpx

Trinajstletni Afganistanec poskušal ubiti svojo mamo, “ker se ženskam ni dovoljeno ločiti”

Fotografija je simbolična (Foto: STA)

Trinajstletni deček iz Arnhema na Nizozemskem je septembra lani zabodel mamo, ker se je ločila od očeta. Sojenje za poskus umora se je začelo na začetku letošnjega leta in se bo nadaljevalo marca.

Ženska se je od svojega moža ločila, ker jo je fizično zlorabljal, s svojim najmlajšim otrokom pa je živela na tajnem naslovu, saj se je bala težke roke svojega moža in sorodnikov. V afganistanski kulturi ločitev pomeni, da mati z razvezo “loči družino”, zato ji je grozilo, da jo bodo ubili. Oče se je na ločitev sicer odzval tako, da je Nizozemsko zapustil z dvema otrokoma brez materinega soglasja, še pred tem pa je mlajšega sina naučil, da se po afganistanski tradiciji žena nikoli ne sme ločiti od svojega moža, piše Voice of Europe.

Policisti odkrili moža in materi vrnili otroka
Medtem ko je oče njunih otrok z dvema potomcema pobegnil v tujino, se je ženska obrnila na policijo – posledica tega je bila, da so moškega aretirali. Zaradi njegove aretacije je bila mama ponovno združena s svojimi otroki, ne da bi se zavedala, kaj jo čaka.

Njen sin jo je večkrat zabodel z nožem in ji zadal smrtno nevarne poškodbe. Napad je na srečo preživela.

Nizozemsko sodišče je prepričano, da je šlo v tem primeru za poskus uboja iz časti, vendar pa odvetniki 13-letnika to zanikajo. Vztrajajo, da je šlo za “samoobrambo”.

M. S.