Trump bo uresničil še eno predvolilno obljubo: Jeruzalem bo priznal kot izraelsko prestolnico

Foto: epa

Ameriški predsednik Donald Trump je potrdil svojo namero prestavitve ameriškega veleposlaništva v Jeruzalem, s čimer bo Jeruzalem uradno priznal kot izraelsko prestolnico. Okrog 1000 članov osebja se bo moralo iz prostorov v Tel Avivu preseliti v Jeruzalem.

Donald Trump bo ameriškemu ministrstvu za zunanje zadeve naročil, naj pripravi načrt preselitve, preden bo zasnovana in zgrajena nova stavba za veleposlaništvo, in dodal, da ne gre zgolj za postavitev ploščice na vrata, saj je treba prej zadostiti strogim varnostnim smernicam. Poleg tega je bilo pričakovati, da se bo dotaknil zgodovinskih dejstev, saj je dodal, da bodo ZDA končno spoštovale sedem desetletij staro dejstvo, da je Jeruzalem prestolnica Izraela.

Foto: epa

Gre za uresničitev Trumpove predvolilne obljube
Priznanje Jeruzalema bo po besedah ameriških uradnikov predstavljalo priznanje zgodovinske in sedanje realnosti. Sky News poroča, da premestitev sedeža veleposlaništva predstavlja uresničitev ene izmed Trumpovih predvolilnih obljub, ob tem pa je pričakovati, da bo izjavil, da je pripravljen podpirati rešitev dveh držav, če se bosta s tem strinjali obe strani.

Foto: epa

Ta poteza predstavlja konec več desetletij trajajoče ameriške politike, po kateri bi moral biti status Jeruzalema določen v pogajanjih s Palestinci. Jeruzalem je mesto, ki je sveto, tako za kristjane kot tudi za Jude in muslimane, njegov status pa predstavlja veliko jabolko spora na Bližnjem vzhodu, saj si Palestinci želijo, da bi vzhodni Jeruzalem predstavljal prestolnico njihove prihodnje države in da mednarodna skupnost ne bi priznala izraelske zahteve, da celoten Jeruzalem predstavlja izraelsko prestolnico.

Nina Žoher