fbpx

Trump čestital Johnsonu za “veliko” zmago

Foto: epa

Britanija in Združene države bosta zdaj svobodni za sklenitev masivnega novega trgovinskega dogovoru po brexitu. Ta dogovor ima potencial, da bi bil mnogo večji in donosnejši od kateregakoli dogovora, ki bi ga lahko sklenili z EU,” je ameriški predsednik Donald Trump zapisal na Twitterju ob čestitki Borisu Johnsonu za “veliko” zmago njegovih konservativcev na četrtkovih parlamentarnih volitvah.

Ameriški predsednik Donald Trump je danes britanskemu premierju Borisu Johnsonu čestital za “veliko” zmago njegovih konservativcev na četrtkovih parlamentarnih volitvah. Povedal je, da bosta zdaj lahko ZDA in Velika Britanija sklenili nov trgovinski dogovor.

Johnsonu je prek Twitterja čestital tudi avstralski premier Scott Morrison. Dejal je, da ga veseli izjemna zmaga konservativcev, ki prinaša stabilnost, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Za izjemno zmago je britanskemu kolegu čestital tudi indijski premier Narendra Modi. Dodal je, da se veseli sodelovanja med Veliko Britanijo in Indijo.

Dobili precej več glasov od absolutne večine
Vladajoči konservativci so na četrtkovih predčasnih volitvah osvojili 364 poslanskih mandatov, kar je precej več od absolutne večine 326 glasov v 650-članski poslanski zbornici. Tako bodo 31. januarja lahko izpeljali brexit. Laburisti pod vodstvom Jeremyja Corbyna so medtem doživeli hud poraz. Imeli bodo 203 poslance, kažejo rezultati po preštetih glasovih iz 649 od 650 volilnih okrajev.

Rok Krajnc