fbpx

Trump imenoval novega direktorja obveščevalne dejavnosti

Dan Coats (foto: epa)

“Dan je jasno dokazal odlično strokovnost in trezno presojo, potrebno za vodenje naše obveščevalne skupnosti,” je dejal Donald Trump za novega direktorja obveščevalnih služb ZDA Dana Coatsa. Coats je bil veleposlanik ZDA v Nemčiji in član obveščevalnega odbora ameriškega senata. 

“Če bo potrjen za direktorja nacionalnega obveščanja, bo zagotovil neomajno vodenje, ki ga bo lahko spoštovala celotna obveščevalna skupnost, in bo na čelu nenehno budne administracije proti tistim, ki nam želijo škodovati,” je dodal bodoči predsednik Trump.

Coats je zaupanje Trumpa komentiral z besedami: “… ni  višje prioritete od ohranjanja varnosti Amerike in uporabil bom vsako orodje, ki mi je na voljo, da to zagotovim.”

Trump je svojo odločitev obelodanil dan zatem, ko se je srečal s šefi vodilnih obveščevalnih agencij v ZDA, tudi z direktorjem nacionalne obveščevalne agencije (Cia) Johnom Brennanom in s trenutnim direktorjem nacionalnega obveščanja Jamesom Clapperjem. Ti so mu povedali, da je ruski predsednik Vladimir Putin naročil obsežne kibernetske napade na računalnike organizacij ameriških demokratov, da bi pomagal Trumpu do izvolitve.

Osramočeni demokrati dvigajo glas
Po srečanju je Trump sicer sprejel možnost, da je bila Moskva vpletena v vdore, vendar pa je danes na Twitterju nacionalni odbor demokratske stranke obtožil malomarnosti. “Edini razlog, zakaj je vdiranje v slabo zaščitene računalnike DNC stvar razprave, je ta, da je bil poraz demokratov tako velik, da so povsem osramočeni,” je zapisal.

Znova je poudaril tudi, da ameriški obveščevalci niso našli nobenih dokazov, da so vdori dejansko vplivali na volilne rezultate. “Glasovalne naprave so bile nedotaknjene!” je sporočil. Republikanski milijarder je znova obljubil tudi izboljšanje odnosov z Rusijo. “Le neumni ljudje ali norci bi menili, da je to slabo,” je zapisal.

Položaj direktorja za obveščevalne dejavnosti je bil ustanovljen po terorističnih napadih 11. septembra 2001. Gre za osebo, ki nadzira koordinacijo delovanja različnih agencij, vključno z ministrstvom za domovinsko varnost, s Cio, z zveznim preiskovalnim uradom FBI ter agencijo za nacionalno varnost.

M. P., STA