fbpx

Trump in Putin enotna, da je treba končati nasilje v Siriji – v telefonskem pogovoru pa tudi o poletnem srečanju

Foto: epa

Ameriški predsednik Donald Trump in ruski predsednik Vladimir Putin sta razpravljala o sodelovanju za končanje nasilja v Siriji. To je bil prvi telefonski pogovor med predsednikoma potem, ko so ameriški zračni napadi v Siriji zaostrili ameriško-ruske odnose.

Bela hiša je sporočila, da sta se voditelja strinjala, da morata obe strani narediti vse, da bi se končalo nasilje v Siriji, Trump in Putin pa sta se pogovarjala tudi o skupni akciji proti islamskim skrajnežem na Bližnjem vzhodu. “Pogovor je bil zelo konstruktiven in je vključeval razpravo o varnih conah za doseganje trajnega miru za humanitarne in mnoge druge razloge,” je zapisano v izjavi Bele hiše.

Odločitev Trumpa, da izstreli 59 raket proti sirski zračni bazi 4. aprila kot maščevanje za napad s kemičnim orožjem Bašarja al Asada, je razjezila Ruse, kar je privedlo do nekaj grenkih besednih obračunavanj med obema vladama. Bela hiša pa je ob tej priložnosti še razkrila, da bo Washington poslal svojega predstavnika, ki bo deloval na področju vzpostavitve miru v Siriji, v Astano v Kazahstan, in sicer še ta teden. “Prav tako sta razpravljala o dolgotrajnem delu o skupnem izkoreninjenju terorizma po vsem Bližnjem vzhodu. Ne nazadnje pa sta govorila tudi o tem, kako najbolje rešiti zelo nevarne razmere v Severni Koreji.”

Iz oči v oči že julija
V ločeni izjavi, ki je prišla iz Kremlja, pa je bilo zapisano, da sta se predsednika pogovarjala o srečanju ‘iz oči v oči’. Strinjala sta se, da se bosta poskušala srečati julija, prav tako bosta skupaj delala na tem, da poskušata prekiniti nevarne razmere v Siriji, pa so v izjavi zapisali v Kremlju. Ta je pogovore med Putinom in Trumpom označil za konstruktivne in poslovne ter razkril, da sta voditelja poudarila usklajevanje svojih ukrepov za boj proti mednarodnemu terorizmu. V povezavi s Severno Korejo pa je Putin pozval k zadržanosti, vsekakor pa sta se voditelja dogovorila za sodelovanje, da dosežeta diplomatski napredek tudi v tem delu sveta, piše Daily Mail. Predsednika se bosta sicer zelo verjetno srečala v času vrha G20 v Hamburgu, ki bo potekal julija.

V izjavi, ki jo je javnosti posredoval Kremelj, je še zapisano, da bosta tako ruski kot ameriški zunanji minister “učinkovito obveščala voditelja o napredku” v Siriji. 

Marjanca Scheicher