fbpx

Trump in Putin sta se prvič soočila iz oči v oči

Foto: epa

Ob vrhu G20 v nemškem Hamburgu, ki so ga pospremili levičarski protesti, ki so se prelevili v nasilne izgrede, je prišlo do težko pričakovanega prvega srečanja med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. 

Pogovor med voditeljema je po navedbah portala Russia Today potekal več kot dve uri, kljub temu, da je bilo sprva predvideno, da bo trajal okrog 30 do 40 minut. V času uradnega fotografiranja je Trump za medije povedal, da sta s Putinom razpravljala o vrsti različnih stvari in izrazil prepričanje, da so pogovori potekali zelo dobro.

Foto: Twitter

Trump napovedal, da se bodo zgodile nekatere pozitivne stvari
“Imela sva nekaj zelo dobrih pogovorov, še se bova pogovarjala in očitno bova s pogovori nadaljevala tudi v prihodnje,” je povedal Trump  in dodal, da obstaja upanje, da se bo zgodilo veliko pozitivnih stvari. “V čast mi je biti s teboj,” je zaključil Trump in podal roko Putinu z namenom, da bi se z njim rokoval. Putin se je Trumpu zahvalil v ruščini in se z njim rokoval.

Foto: epa

Putin: Srečanje iz oči v oči pomembno
Putin je povedal, da sta že večkrat glede nekaterih zelo pomembnih bilateralnih in mednarodnih zadev govorila prek telefona in dodal, da to ni dovolj. “Srečanje iz oči v oči je nujno, če državi želita rešiti najbolj žgoče težave,” je dodal Putin.

Na srečanju sta bila navzoča tudi ameriški zunanji minister Rex Tillerson in njegov ruski kolega Sergey Lavrov. V mesecu maju se je Lavrov že sestal z ameriškim predsednikom v Beli hiši, kjer sta imela okoli 40 minut trajajoč pogovor. Potem, ko je Trump januarja prisegel kot ameriški predsednik, je ameriški zunanji minister obiskal Rusijo, kjer se je sestal tako  z Lavrovom kot tudi s Putinom.

Foto: epa

N. Ž.