fbpx

Trump je pripravljen odpraviti sankcije proti Rusiji

Foto: EPA.

Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump je izjavil, da je pripravljen sodelovati z Rusijo in s Kitajsko, če bosta pokazali interes. V pogovoru za Wall Street Journal je dejal, da bodo nedavno uvedene sankcije proti Rusiji ostale v veljavi še vsaj nekaj časa, potem pa bi jih lahko odpravili. Znova je postavil pod vprašaj politiko ene Kitajske.

Trump je dejal, da bi sankcije proti Rusiji lahko odpravili, če bo Moskva pomagala Washingtonu v boju proti islamskemu ekstremizmu in pri drugih zadevah. “Če se dobro razumeš in če nam Rusija res pomaga, zakaj bi imeli sankcije, če nekdo počne res dobre stvari,” je dejal Donald Trump. Ob tem je izrazil upanje, da se bosta z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom lahko srečala.

Tajvan bo vroča točka pogovorov s Kitajsko
Trump je tudi dejal, da je politika ene Kitajske, v skladu s katero ZDA priznavajo, da je Tajvan del Kitajske, stvar pogajanj. Kot je dodal, mora Kitajska z uvedbo drsečega tečaja svoje valute omogočiti konkurenčnost ameriškim podjetjem. Ob tem je sicer zatrdil, da Kitajske ne bo razglasil za valutnega manipulatorja, takoj ko bo prevzel položaj.

A. R., STA