fbpx

Trump najavil zgodovinsko rešitev v boju proti “kitajskemu virusu”

Predsednik ZDA Donald Trump in pooblaščenec Uprave za hrano in zdravila James S. Brady (Foto: epa)

“Počaščen sem, da lahko podam zgodovinsko napoved v naši bitki proti kitajskem virusu, ki bo rešila mnoga življenja,” je v izjavi za novinarje sporočil predsednik ZDA Donald Trump, medtem ko je ameriška uprava za živila in zdravila – FDA odobrila njegovo zahtevo za uporabo krvne plazme bolnikom z boleznijo covid-19. Tovrstno zdravljenje se je izkazalo za učinkovito, saj naj bi po navedbah znižalo smrtnost zaradi bolezni za 35 odstotkov. 

Predsednik ZDA Donald Trump je v nedeljo izpostavil nujnost dovoljenja za zdravljenje bolezni covid-19 s krvno plazmo, ki se je že izkazala kot zelo učinkovito pri zdravljenju gripe in ošpic. Trumpove si lahko končno oddahne od skrbi glede potrjevanja, saj je dovoljenje za zdravljenje v izjemnih primerih izdano. Trump je namreč FDA javno soočil s polemiko in označil njihovo počasno delovanje kot teorijo zarote globoke države, poroča Guardian.

V ZDA je bilo uradno zabeleženih 5,7 milijona okužb, med njimi pa jih je že skoraj 177 tisoč tudi umrlo. Pandemija je precej upočasnila ameriško gospodarstvo in popolnoma obrnila na glavo vse upe trenutnega predsednika za ponovno izvolitev. V Beli hiši so zaradi pandemije vložili ogromno sredstev za pospešitev postopka razvoja cepiva, ki so ga pomenovali “Warp speed”, za katero upajo, da jim bo pomagala pri volitvah 3. novembra.

Predsednik Donald Trump na konferenci za javnost o odobritvi zdravljenja s krvno plazmo (Foto: epa)

Izjavo predsednika Trumpa je potrdil tudi tudi pooblaščenec Urada za hrano in zdravila Stephen Hahn. “To je to, na kar sem že čakal nekaj časa,” je povedal Trump novinarjem v nedeljo v Beli hiši. “Počaščen sem, da lahko podam zgodovinsko napoved v naši bitki proti kitajskem virusu, ki bo rešilo mnoga življenja,” je še dodal.

Stephen Hahn, pooblaščenec Uprave za hrano in zdravila na konferenci za javnost o potrditvi izrednega zdravljenja s krvno plazmo (Foto: epa)

“V zadnjem tednu smo prekinili zastoj, če sem lahko iskren, je tudi nekaj ljudi v FDA takšnih, ki vidijo, da se določene stvari zadržujejo in se s tem ne obremenjujejo,” je še povedal Trump. Kritiki so označili Trumpovo poimenovanje novega koronavirusa s “kitajski virus” za rasistično, čeprav ga je zgolj poimenoval glede na njegov izvor. Po zadnjih podatkih se je s krvno plazmo zdravilo preko 64 tisoč pacientov, vendar za kritike to naj ne bi bil zadosten dokaz o dejanski uspešnosti zdravljenja bolnikov s covid-19.

“Premalo imamo podatkov o tem, ali je plazma dejansko učinkovita in v kateri fazi bolezni je uporabna,” je v izjavi za javnost povedal William Schaffner, strokovnjak za nalezljive bolezni. Po njegovih navedbah je bilo razvitih preko sto zdravil, predsednik pa je med drugim dajal različne terapevtske nasvete, ki pa niso podprti s strani znanosti in so lahko celo nevarni.

S tem se je nanašal na trditve Trumpa, ki je pred časom izjavil, da bi lahko paciente zdravili z ultravijolično lučjo in belilom, pred časom pa naj bi bil celo navdušen nad sestavino, ki jo najdemo v oleandru, pred katero pa znanstveniki svarijo. “Jaz mislim, da je Trumpova administracija pritisnila na Upravo za hrano in zdravila, saj smo vsi že malo živčni zaradi te pandemije,” je še dodal Schaffner.

Sara Kovač