fbpx

Trump napoveduje nov uspeh v boju s covid-19: konec leta bomo dobili ameriško cepivo

Predsednik ZDA Donald Trump (foto: EPA)

“Mislim, da bomo imeli cepivo do konca tega leta”. je dejal Donald Trump v nedeljo. Svojo izjavo je sicer podal za medije, ko je bil povprašan glede prihodnosti boja proti novemu virusu. Ob tem je poudaril, da so zdravniki zadržani glede kakršnihkoli prehitrih napovedi. Vendar pa on ne želi molčati glede svojih domnevanj. Znani ameriški zdravnik dr. Anthony Fauci je previdno podal podoben časovni rok. Za vmesno obdobje pa je ameriški predsednik priporočil uporabo zdravila Remdesivir. Trump je pohvalil tudi zdravilo hydroxychloroquine, obenem pa poudaril, da navkljub pozitivnim obetom na farmacevtskem področju, lahko pričakujejo 80-90 tisoč mrtvih v ZDA. 

Ameriški predsednik Donald Trump je v svojem nedeljskem pogovoru za medije naznanil, da bi ZDA lahko razvile cepivo za koronavirus – ob koncu tega leta. Po njegovih besedah zdravniki sicer pozivajo k previdnosti pri napovedih, vendar pa on ne misli molčati glede tega kar si misli. Podobnega mnenja je tudi priznani ameriški zdravnik dr. Anthony Fauci, ki je prejšnji teden iznajdbo cepiva sicer datiral na januar 2021. Trump je svojo izjavo za medije sicer podal potem ko je bil povprašan glede nadaljnjega boja ZDA proti pandemiji omenjenega virusa, poroča Breitbart.

Po Trumpovih besedah bi lahko v vmesnem obdobju, dokler cepivo ni pripravljeno, pomagalo zdravilo remdesivir. Obenem je še pristavil, da gre za zdravilo, ki ga je težko proizvesti v kratkem času v dovolj velikih količinah, vendar pa se bo podjetje Gilead Sciences trudilo, da čimprej pride na trg. Najbolj potrebni bi lahko zdravilo sicer prejeli že naslednji teden.

Foto: epa

Navkljub farmacevtskim obetom, pa Trump opozarja, da bo smrtnih žrtev v ZDA 80-90 tisoč
Predsednik pa je stopil v bran tudi terapijam z zdravilom hydroxychloroquine, saj ga je v zadnjih dneh že poklicalo več ljudi in potrdilo njegovo domnevo, da je zdravilo učinkovito pri zdravljenju covida-19. Ob tem je še poudaril, da si demokrati in skrajna levica ne želita, da bi zdravilo delovalo, ker bi on s tem profitiral. Poleg tega je še opozoril, da bo navkljub obetom na farmacevtskem področju Amerika soočena s številnimi novimi smrtnimi žrtvami. V preteklosti je sicer govoril o 65 tisoč mrtvih, sedaj pa meni, da bo takšnih kar 80-90 tisoč.

“Podatki kažejo na to, da ima Remdesivir očiten, nespregledljiv pozitiven vpliv na zdravljenje bolezni” je nedavno dejal Anthony Fauci, sicer Direktor Nacionalnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni v ZDA. Zdravilo se testira v številnih državah, je pa v osnovi namenjeno zdravljenju ebole. Ameriški raziskovalci so namreč na skupini 1090 pacientov naredili test, pri katerem so eno skupino zdravili z Remdesivirjem, drugo pa s placebom. Zdravilo je pokazalo učinkovitost pri osebah v poznejšem stadiju obolenja. Poljski strokovnjaki ob tem poudarjajo, da bi ga bilo smiselno dati pacientom v začetnem stadiju obolenja, saj bi le tako lahko prišli do pravega učinka in ne šele na koncu kot priporoča avtor zdravila – ameriško podjetje Gilead.

Domen Mezeg