fbpx

Trump o diktatorju Huseinu: “Ubijal je teroriste in bil pri tem zelo uspešen”

Foto: epa

Ameriški predsedniški kandidat Donald Trump je na torkovem predvolilnem shodu pohvalil nekdanjega iraškega diktatorja zaradi njegove vloge v boju proti terorju.

“Sadam Husein je bil slab človek. Bil je resnično slab človek. Toda veste, kaj je dobrega storil? Ubijal je teroriste in to zelo učinkovito,” je dejal Trump na shodu v Severni Karolini.

Trump je namreč kritiziral Obamino administracijo, ki je umaknila ameriške vojaške enote iz Iraka, kar je povzročilo razvoj Al Kaide, kasneje pa še Islamska država. “Danes je Irak kot univerza Harvard za teroriste,” pravi Trump.

Predsednika predstavniškega doma ameriškega kongresa Paula Ryana je Trumpova izjava šokirala, zato je dejal, da je bil “Husein eden izmed najbolj zlobnih ljudi v 20. stoletju, saj je storil množične zločine nad lastnim narodom.” Prav tako je ameriška vlada sporočila, da je bil iraški diktator največji sponzor terorizma v 80- ih in 90- ih letih 20. stoletja, kar je bil tudi eden izmed razlogov, da ga je Busheva administracija napadla leta 2003, poroča Daily Mail.

Pod pretvezo boja proti terorizmu je Husein ubijal in zatiral opozicijske skupine, usmrtitve njihovih pripadnikov pa je je uporabljal v propagandne namene. Zaradi tega si je prislužil naziv “mesar iz Bagdada.”

M. P.