fbpx

Trump obljublja gospodarski razcvet z Reaganovim ekonomskim programom

Direktor Mick Mulvaney, ki je v Washingtonu zadolžen za upravljanje proračuna, je Trumpov gospodarski program opredelil kot ponovitev programa predsednika Ronalda Reagana, to ponovljeno Reaganovo ekonomijo pa označil z imenom ”MAGAnomija”.

Na četrtletnem popoldanskem britanskem novinarskem poročanju je govoril tudi o časih stagflacije v Ameriki, ki opredeljujejo ostajanje pri doseženi stopnji gospodarskega razvoja z istočasnim upadanjem kupne moči denarja. Ti časi so se nato srečali z Reaganovo ekonomijo, ki je monetarna politika za določanje inflacije, znižanja davkov, omejitve porabe in malo regulatorne pomoči”. Mulvaney je predlagal ponovitev tega načrta, ker ameriško gospodarstvo ni več zdravo in opredeljeno s stopnjo rasti za 3 % ali več, kot je bilo takrat. Nov načrt je opredelil kot MAGA-ekonomijo oziroma MAGAnomijo in kot “združujočo temo skoraj vsega, kar počnemo”. Poudaril je pomembnost ponovne 3-odstotne rasti.

Kaj je MAGAnomija?
Preden je MAGA-ekonomijo opredelil kot davčno reformo, jo je predstavil kot projekt regulativne odgovornosti (prej imenovan enoten program), energetsko prevladujoči položaj, socialno reformo, infrastrukturo, trgovinsko politiko, trgovino in omejitev porabe.

Mulvaney: “Vse te stvari so zasnovane na enem skupnem cilju: ponovna 3-odstotna trajnostna gospodarska rast v državi.”
 

Foto: epa

Predsednik je pri Uradu za informiranje in regulativne zadeve (OIRA), ki je del OMG, direktorju Mulvaneyju pustil posebna navodila, in sicer da se morajo držati politike ‘2 za 1’, ki narekuje, da se morajo za vsako novo regulacijo, ki jo želijo uvesti, znebiti dveh prejšnjih. Ob tem mu je bilo rečeno tudi, da nobena nova ureditev ne sme povečati finančnih bremen. “Ko gre za velike ukrepe, smo pri ’16 na 1′,” je dejal Mulvaney. Po njegovem niso pomembni le zelo obsežni in ‘udarni’ predpisi, temveč tudi manjši, saj lahko tudi majhne reči pripomorejo k velikim spremembam na bolje.

Obamov domnevni tajni seznam regulacij ne pride več v poštev
Mulvaney razkriva, da je imela Obamova administracija “tajni seznam regulacij”, torej seznam stvari, ki so jih želeli urediti, a to ni bilo javno objavljeno. “Razkrivamo ga,” je dejal. “Ne bomo imeli skrivnega seznama, ne bomo imeli skritih predpisov, o katerih razmišljamo, pa vam jih ne bi povedali.” Nato je v zrak simbolno dvignil knjige predpisov, ki jih je Obama izdal v zadnjem tednu svojega predsedovanja. Ob tem je v roke sorazmerno prijel precej manjši kup knjig, ki predstavljajo predpise prvega tedna, ko je na oblast prišel Trump. V zadnjih šestih mesecih je Obamova administracija porabila več kot šest milijard dolarjev za nove regulacije,” je dejal Mulvaney, “mi nismo porabili nič.” Trumpovi v prihodnjih letih obljubljajo nadaljnje zmanjšanje regulacijskih bremen.

A. L.