fbpx

Trump od Mehike zahteva poplačilo gradnje zidu, mehiški predsednik pa je iz jeze preklical načrtovan sestanek

Foto: EPA.

Ameriški predsednik Donald Trump je preko družbenega omrežja Twitter sporočil, da če Mehika ne bo želela plačati za gradnjo zidu med državama, ki bi omejil pretok nezakonitih migrantov v ZDA, je bolje, da do načrtovanega srečanja z mehiškim predsednikom Enriquejem Peñom Nietom sploh ne pride.

V sredo je Trump podpisal odredbo za zajezitev ilegalnih migracij z  gradnjo zidu na meji z Mehiko, da bi zavaroval ameriško mejo. Njegova predvolilna obljuba glede gradnje zidu med državama predstavlja ključni del njegove strategije. RT poroča, da ni bil mehiški predsednik nad Trumpovo idejo, da naj bi gradnjo na začetku krile ZDA, to pa bi pozneje morala Mehika v celoti poravnati, niti malo nadušen.

Predsednik Nieto odpovedal srečanje v Washingtonu
Mehiški predsednik Nieto je preko televizije sporočil, da obžaluje in obsoja odločitev ZDA, ker bo nadaljevala z gradnjo zidu, ki bo naciji še naprej delil, namesto da bi prišlo do povezovanje obeh narodov. Poudaril je, da Mehika ne bo plačala gradnje zidu. Sprva je dejal, da zaradi takšnih Trumpovih izjav razmišlja, da bi z njim odpovedal sestanek, ki je načrtovan v naslednjem tednu, nato pa je kmalu sporočil, da do tega ne bo prišlo.

Zagotovitev sredstev za gradnjo je v teku
Predstavnik Predstavniškega doma Paul Ryan je za MSNBC povedal, da je kongres pripravljen na financiranje gradnje zidu in dodal, da obstaja več različnih načinov, s katerimi bi lahko Mehiko pripravili v financiranje tega projekta. Po besedah Ryana se okvirni strošek projekta giblje med med 8 in 14 milijardami ameriških dolarjev.

Foto: epa

Foto: epa

Ryan in Mitch McConnell, vodja večine v senatu, sta medijem sporočila, da vse poteka v smeri, da se za gradnjo zidu zagotovi med 12 in 15 milijardami ameriških dolarjev. Na vprašanje novinarjev, če bo ta gradnja poslabšala odnose med ZDA in njeno sosedo Mehiko, je Ryan odvrnil, da meni, da bo z odnosi vse dobro. Če bo zid zgrajen, bo ta dolg 3.200 kilometrov.

N. Ž.