fbpx

Trump odločno zanika vpletenost ruskih hekerjev v njegovi kampanji

Donald Trump (foto: epa).

Novoizvoljeni predsednik Donald Trump je nenehno pod drobnogledom medijev in širše javnosti. Večkratne obtožbe demokratov, da so se ruski hekerji s svojim delovanjem vmešali v ameriške volitve in delovali v njegov prid,  je odločno zanikal. Trump je povedal, da ne verjame pavšalnim ocenam CIE, da bi  ruski hekerji želeli vplivati v njegov prid. Te obtožbe  so večkrat zanikale tudi ruske oblasti.

V petek so nekateri predstavniki obveščevalnih služb objavili, da so prepričani o  delovanju ruskih hekerjev v Trumpov prid med ameriškimi volitvami. Trumpov odgovor na ta podtikanja se glasi: “To je smešno. To je še en izgovor za izgubljene volitve. Saj ne morem verjeti!” Zaradi govoric se je s pregledom dejanskega stanja strinjalo tudi starejše članstvo republikanske stranke, ki  so celo pozvali k natančni preiskavi.

Poročilo preiskovalcev po teh dogodkih se glasi drugače: trdijo, da so bile napadene internetne strani republikancev, a da izsledkov raziskav ne morejo razkriti. Po tej medijski zmešnjavi je republikanski tiskovni predstavnik Sean Spicer zatrdil, da v strežnik republikancev ni nihče vdrl in da poročilo tajne službe ne razkriva dejanskega stanja.

Donald Trump je po vsem tem medijskem nemiru izjavil, da ne potrebuje vsakodnevnega testiranja prisebnosti, ker je ‘bistra oseba’  in da bodo njegovi otroci vodili njegovo podjetje, ne pa sklepali sumljivih poslov. Telefonski pogovor s Tajvanom, ki je sprožil proteste Kitajcev, ni bil načrtovan in zato nima nobene osnove za politična obtoževanja. Prav tako ne namerava slediti enoznačni politiki s Kitajsko, razen če Peking sklene trgovske koncesije. Napovedal je tudi spremembo okoljske politike ZDA, kar bo obelodanil na srečanju v Parizu, kot povzema BBC.

Donald Trump, ki je novembra presunil politični svet z zmago nad Hillary Clinton, bo pričel s funkcijo ameriškega predsednika 20. januarja.

Aleksandra Belšak