fbpx

Trump opozarja, da je vojaški napad mogoč in dodaja, da bo v tem primeru to zelo žalosten dan za Severno Korejo

Foto: epa

Ameriški predsednik Donald Trump se je med skupno izjavo za medije s kuvajtskim emirjem odzval na novinarsko vprašanje glede jedrskega programa Severne Koreje in dejal, da bi vojaško posredovanje proti Severni Koreji predstavljalo možnost ter dodal, da bi raje videl, če ne bi bilo treba ubrati vojaške poti. 

Eden izmed novinarjev je Trumpa vprašal, če je vojna s Severno Korejo neizogibna in ali namerava tolerirati jedrsko Severno Korejo. Poleg tega je še vprašal, če bi bila vojaška akcija možna in nujna zato, da v Severni Koreji ne bo atomskega orožja. “Vojaška akcija bi zagotovo predstavljala možnost,” je dejal predsednik in dodal, da ni nič neizogibno.

Druga rešitev bi bila več kot dobrodošla
Trump je dodal, da bi bilo odlično, če bi bilo mogoče najti kakšno dobro možnost za rešitev situacije. “Morali bi si ogledati vse podrobnosti in vsa dejstva. Ampak do zdaj so se vsi predsedniki samo pogovarjali, pogovarjali, pogovarjali in dan po tem, ko je sprejet nek dogovor, Severna Koreja začne z nadaljevanjem svojega jedrskega programa.”

“Želim si, da se ne bi odločili za vojaški način rešitve problema, ampak tudi ta je možen,” je izpostavil Trump in dodal, da ameriška vojska še nikoli doslej ni bila tako močna. “Vanjo smo vložili več deset milijard ameriških dolarjev, vsak dan je dostavljena nova in čudovita oprema, ki je najboljša na svetu do zdaj. Upamo, da je ne bo treba uporabiti v napadu na Severno Korejo. Če jo bomo uporabili, pa bo to predstavljalo zelo žalosten dan za Severno Korejo.”

Foto: epa

Med vikendom se obeta novi jedrski poskus
Več mesecev si je Trump prizadeval za sodelovanje s Kitajsko, da bi nad Severno Korejo izvedli gospodarski pritisk, ki bi zmanjšal obseg njenih agresivnih akcij in postopoma privedel h Korejskemu polotoku brez atomskega orožja. Severna Koreja že več mesecev izvaja vojaško agresijo in poročila kažejo, da naj bi država med vikendom načrtovala test izstrelitve medcelinske balistične rakete. V odgovoru novinarju je predsednik povedal, da se ne bo pogovarjal za mizo kot je bilo to značilno za prejšnje administracije in dodal, da se Severna Koreja obnaša zelo slabo in mora prenehati s svojimi dejanji.

N. Ž.