fbpx

Trump ostro nad knjigo, ki širi laži o njegovi administraciji – to označuje kot nesmiselno tabloidno fantastiko!

Foto: epa

Ameriški predsednik Donald Trump opozarja, da je nedavno objavljena knjiga Michaela Wolffa s škodljivimi obtožbami o njegovi administraciji polna laži. Knjiga med drugim opisuje srečanje z Rusi in piše o presenečenem Trumpu, ko je izvedel, da je zmagal v predsedniški tekmi.

Kljub temu, da so Trumpovi odvetniki skušali narediti vse, da bi izdajo knjige z naslovom Fire and Fury: Inside the Trump White House preprečili, je ta v prodaji. V knjigi je mogoče med drugim prebrati, da naj bi bila Trumpova žena Melania Trump na volilni večer v solzah žalosti in da naj bi bil Trump jezen, ker največji zvezdniki v svetu glasbe niso želeli nastopiti na njegovi inavguraciji. Aktualnemu predsedniku naj bi se v Beli hiši zdelo skrb vzbujajoče in strašljivo, njegova hčerka Ivanka Trump naj bi pred prijatelji zasmehovala pričesko očeta Donalda, z možem Jaredom Kushnerjem pa naj bi imela načrt, da prav ona postane prva ženska predsednica.

Poročila navajajo, da naj bi knjiga nastala na podlagi 200 intervjujev, a nekateri citati so že bili deležni kritike in postavljeni pod vprašaj. Na navedbe nekdanjega glavnega političnega stratega Bele hiše Steva Bannona, ki je dejal, da je v prostorih Trump Towra prišlo do srečanja med Rusi in vodilnimi predstavniki Trumpove predsedniške kampanje, kar naj bi pripomoglo k zmagi Trumpa, je Trump dejal, da ni bilo nikakršnega skrivnega sodelovanja z Rusi.

Kakšen je bil Trumpov odziv?
Trump je poudaril, da za namene pisanja knjige ni spregovoril niti besede in dodal, da je knjiga polna laži, napačnih interpretacij in virov, ki sploh ne obstajajo. Glede Bannona pa je dejal, da je očitno, da se mu je popolnoma zmešalo, ko je zgubil svojo pozicijo v Beli hiši. Na očitke Trumpa se je v svoji radijski oddaji na Breitbartu odzval tudi Bannon, ki je glede Trumpa dejal, da je bil ta velik človek, zato ga je tudi podpiral.

Foto: epa

Bannon se ni zameril le Trumpu
Po srečanju Trumpa z republikanskimi senatorji je enemu izmed prisotnih novinarjev na vprašanje, če ga je njegov nekdanji strateg izdal, odgovoril: “Ne vem, v preteklosti me je označil za velikega človeka in očitno je, da je zelo hitro spremenil prepričanje.” Bannon je bil deležen kritik tudi od ene izmed nekdanjih sodelavk, in sicer donatorke republikanske stranke Rebekah Mercer, ki je med drugim investirala v spletni medij Breitbart, kjer je Bannon izvršni direktor.

Tiskovna predstavnica ameriške prve dame Melanie Trump je povedala, da je slednja vedno spodbujala svojega moža v predsedniški kandidaturi in je bila vesela, ko je zmagal. Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders pa je knjigo označila kot nesmiselno tabloidno fantastiko z lažnimi in zavajajočimi navedbami, med drugim je navedla, da je nesmiselno prepričanje, da bi Trump v predsedniško tekmo stopil s prepričanjem, da ne more zmagati, saj vedno stremi k zmagi.

N. Ž.