fbpx

Trump pod vprašaj postavil politiko “ene Kitajske”

Donald Trump (foto: STA)

Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump je odprl vprašanje, ali bi morale ZDA še naprej spoštovati politiko “ene Kitajske”.  Ne vidi namreč razloga, zakaj bi ZDA še naprej spoštovale to načelo brez popuščanja na kitajski strani.

ZDA so leta 1979 prekinile uradne stike s Tajvanom in od takrat naprej spoštujejo stališče Kitajske, da je Tajvan del njenega ozemlja.

Trump se sprašuje o smiselnosti dosedanjih dogovorov
“Ne vem, zakaj moramo biti vezani na politiko ene Kitajske, razen če ne dosežemo dogovora s Kitajsko glede drugih stvari, vključno s trgovino,” je dejal Trump, ki je minuli teden po telefonu govoril s tajvansko predsednico Tsai Ing-wen, s čimer je močno razjezil oblasti v Pekingu.

Noben ameriški predsednik ali novoizvoljeni predsednik že desetletja ni neposredno govoril z nobenim tajvanskim voditeljem. Trump je v pogovoru za Fox News dejal, da mu Kitajska ne bo narekovala, s kom lahko govori, in ponovil, da je bil pogovor s Tsaijevo zelo kratek in da mu je zgolj čestitala.

“Zakaj bi lahko druge države govorile, ali smem sprejeti klic? Menim, da bi bilo zelo nespoštljivo, iskreno rečeno, če ga ne bi sprejel,” je dejal Trump.

Kitajski je tudi očital, da ne sodeluje z ZDA glede menjalnega tečaja svoje valute, prav tako ne glede severnokorejskega vprašanja ali napetosti v Južnokitajskem morju. Oblasti v Taipeiju se na Trumpove izjave niso želele odzvati. Brez komentarja so ostali v kabinetu tajvanske predsednice Tsai Ing-wen. Tudi na zunanjem ministrstvu so se zaenkrat še zavili v molk.

B. J., STA