fbpx

Trump postavil smernice za protimigracijsko politiko

Foto: iStock

Predsedniška kampanja Donalda Trumpa je že v zgodnji fazi dobila oznako “Donald to počne le za zabavo”. Pet mescev kasneje se zdi, da je Trump postal eden ključnih igralcev v oblikovanju migrantske politike.

Republikanci tako na državni ravni kot na zveznem nivoju sprejemajo strožje zakone priseljevanja migrantov, potem ko je problem prišel v ospredje zaradi Trumpove predsedniške kampanje.

“Zelo dolgo smo lahko opazovali veliko ukrepov proti migraciji na zveznem nivoju ali popolno mirovanje na tem področju. Temu je sledilo obdobje, ko so v ospredje prišli politiki, ki so trdili, da migracije prispevajo k ekonomski rasti in razvoju družbe. Zdaj pa se je trend ponovno obrnil,” je za Business Insider povedala Melissa Keaney, odvetnica, ki zagovarja migrantom prijazno politiko.

Konec politike odprtih vrat
Trump že od začetka svoje kampanje opozarja, da bodo tako imenovana “zatočiščna mesta” (ang. “sanctuary cities”) kmalu doživela svoj konec. Gre za mesta, ki premorejo lokalne skupnosti, ki ščitijo ilegalne migrante pred deportacijami, delujejo v skladu s politiko odprtih vrat in se borijo za izpust pridržanih ilegalnih migrantov že pred uradnim datumom izpustitve, ker to naj ne bi povzročalo višje stopnje kriminala.

“Ta nesmiselna in popolnoma preprečljiva nasilna dejanja, ki jih povzročajo ilegalni migranti, so še en primer, zakaj je potrebno, da zaščitimo naše meje,” je v enem od svojih govorov povedal Trump, ko je govoril o tragičnem umoru Kathryn Steinele, ki jo je ubil priseljenec, ki je v ZDA živel brez dovoljenja.

“To je zelo nesrečna situacija in jaz sem edini, ki bo taka dejanja preprečil. Nihče drug nima dovolj poguma, da bi o tem govoril. To nasilje se ne bo več dogajalo, če bom sam postal predsednik ZDA,” je še dodal.

Odgovor Republikanske stranke je bil hiter. Republikanci so v zadnjih štirih mesecih sprožili val ukrepov proti politiki odprtih vrat. V juniju je predstavniški dom sprejel zakon, ki zmanjšuje financiranje “zatočiščnih mest”.

Zaščititi je potrebno otroke
“Demokratični del senata meni, da je strankarska podpora predsedniku ZDA Baraku Obami bolj pomembna od zaščite otrok, ki bodo zaradi nezakonitih priseljencev v “zatočiščnih mestih” izpostavljeni visoki stopnji kriminala,” je senator Ted Cruz povedal v svojem govoru pretekli mesec.

Medtem ko na federalni ravni še ni bilo vidnih ukrepov, so nekatere države z republikanskim vodstvom že začele s svojimi ukrepi, da bi zaščitile potencialne žrtve ilegalnih priseljencev.

“Zatočiščna mesta” so postala prioriteta za ameriško desnico, vendar pa nekateri, ki se potegujejo za predsednško mesto, o tej temi ostajajo še vedno politično neopredeljeni.

V javnomnenjski anketi, ki jo opravlja Rasmussen, je 60 odstotkov državljanov z volilno pravico izjavilo, da bi moralo ministrstvo za pravosodje sprejeti več ukrepov proti “zatočiščnim mestom”.

Poleg San Francisca je tudi Severna Karolina sprejela številne ukrepe proti nadaljnjemu podpiranju “zatočiščnih mest”, med katere San Francisco po spremembi migrantske politike ne sodi več.

T. O.