fbpx

Trump pričel z izborom članov kabineta v Beli hiši

Foto: epa

Donald Trump se je z objavo na družabnem omrežju Twitter odzval na govorice glede kaosa pri izbiri članov ekipe, ki mu bo pomagala pri vodenju kabineta v Beli hiši. 

V torek zvečer je Trump objavil sporočilo, da pri izbiri članov kabineta in ostalih pomembnih položajev poteka zelo organiziran proces in izjavil, da je on edini, ki ve, kdo so finalisti.

Objavo na omrežju Twitter je Trump objavil po burnem dnevu zapolnjenem s sestanki z najrazličnejšimi kandidati, ki si obetajo položaj v Trumpovem kabinetu, vključno s senatorjem Tedom Cruzom, ki naj bi kljub sovražno nastrojenemu odnosu v preteklosti, postal novi generalni državni tožilec.

Trump se je odzval na poročanje medijev
Najverjetneje je Trump želel s tem sporočilom pomiriti svoje volivce, po tem, ko je CNN poročal o tem, da med njegovim direktorjem strategije Stephenom Bannonom in šefom kabineta Reincom Priebusom poteka oster boj nož na nož.

Prav tako pa so se pojavile tudi trditve, da njegova ekipa naj ne bi vedla, da morajo ob Trumpovem vstopu v Belo hišo zamenjati prav vse člane Obamovega osebja. Po poročanju Daily Maila naj bi Trump s svojim sporočilom želel sporočiti, da ima še vedno popolno kontrolo nad svojo ekipo.

Cruzu dobro kaže glede izvolitve na položaj generalnega državnega tožilca
Medtem, ko Trumpov tabor še ni razkril konkretnih odločitev glede članov kabineta, Cruzu dobro kaže glede na to, da ga je bilo včeraj mogoče opaziti v bližini Trumpovega stolpa, kljub njegovi pestri zgodovini z novoizvoljenim predsednikom Trumpom.

Foto: epa

Foto: epa

V času bitke za izbor predsedniškega kandidata iz vrst republikancev je vladalo med Trumpom in Cruzom napeto vzdušje, saj je Trump žalil senatorjevega očeta in ženo, Cruz pa je novoizvoljenega predsednika imenoval kot “cmerajočega” strahopetca. Ob odhodu Cruza s sestanka s Trumpom, je Cruz izjavil za novinarje, da se veseli tesnega sodelovanja s Trumpom z namenom, da se okrepi delovanje vrhovnega sodišča. Cruz tako v izjavi ni neposredno razkril, da naj bi postal član Trumpovega kabineta, kasneje zvečer pa je v sporočilu na omrežju Twitter namignil, da je bil predlagan za generalnega državnega tožilca.

Cruzov predstavnik za odnose z javnostmi je podrobneje komentiral senatorjevo izjavo, ampak ni izdal kakšno konkretno vlogo bo v Kabinetu opravljal. Med drugim je dejal, da so se Američani odločili, da ne podpirajo zdravstvene reforme Obamacare, da želijo imenovati nove ustavne sodnike, zavarovati južno mejo s Mehiko, uveljaviti zakon prisiljevanja, pričeti z izvajanjem politik, ki bodo ustvarile dobro plačana delovna mesta za ameriške državljane.

Po besedah Cruzovega predstavnika, naj bi se Cruz, ki zastopa 27 milijonov Teksašanov, veselil sodelovanja z Trumpovo administracijo z namenom doseganja zastavljenih ciljev.

Opažen je bil tudi upokojeni general Keith Kellogg
Cruz pa ni bil edina politična figura, ki je bila opažena v bližini Trumpovega stolpa in za katero se predvideva, da bo prevzela eno izmed vlog v Trumpovem kabinetu. Opažen je bil tudi upokojeni general Keith Kellogg, ki je v preteklosti že svetoval Trumpu. Obstajajo napovedi, da naj bi prav on prevzel položaj obrambnega sekretarja, čeprav bi to zahtevalo opustitev pravila, ki prepoveduje imenovanje tistih kandidatov, ki so domovini služili v zadnji sedmih letih.

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

Bloomberg poroča, da naj bi Kellogg dejal, da mu niso ponudili položaja v kabinetu, ampak so ga prosili, da pomaga pri tranziciji iz Obamove v Trumpovo administracijo.

Vse dokler ne bodo uradno potrjeni člani kabineta, ne bo jasno ali je govoril resnico ali ne.

Eden izmed potencialnih kandidatov za obrambnega ministra je Jeff Sessions
Pred Trumpovim stolpom je bilo mogoče srečati tudi senatorja zvezne države Alabama Jeffa Sessionsa, ki je bil eden izmed prvih politikov, ki je javno podprl kandidaturo Trumpa za ameriškega predsednika in se skupaj z njim pojavil na odru avgusta 2015. Poleg Kellogga je Sessions eden izmed številnih potencialnih kandidatov za položaj obrambnega ministra.

Foto: epa

Foto: epa

Trumpova ekipa naj bi za mesto finančnega ministra predlagala imenovanje 53-letnega ameriškega bankirja Stevena Mnuchina, ki je bil prav tako opažen v bližini Trumpovega domovanja. Mnuchin je bil član skrivne združbe na eni izmed najelitnejših univerz na svetu- Yale, prav tako pa naj bi bil v preteklosti povezan z Georgom Sorosom. Za Trumpa Mnuchin predstavlja enega izmed manj primernih kandidatov, saj se je v kampanji zavzemal proti “insajderjem” na Wall Strettu in proti globalizaciji.

Nekdanji župan New Yorka eden izmed vodilnih kandidatov za zunanjega ministra
V torek je Trumpova svetovalka Kellyanne Conway izjavila, da je nekdanji župan New Yorka Rudy Giuliani, dolgotrajni prijatelj in zagovornik Donalda Trumpa, eden izmed vodilnih kandidatov za ameriškega zunanjega ministra. Eden izmed virov je za Reuters v ponedeljek povedal, da je John Bolton, ki je v času Georga W Busha služil kot ameriški veleposlanik pri Združenih narodih, tudi v igri za službo na visokem položaju.

(Levo: Rudy Giuliani, desno: John Bolton) Foto: epa

(Levo: Rudy Giuliani, desno: John Bolton) Foto: epa

Večina obiskovalcev Trumpovega stolpa prihaja iz vojaške in politične sfere, nekaj pa jih prihaja tudi iz drugih področij kot sta naprimer svetovno priznan modni oblikovalec Tommy Hilfiger in Trumpova nekdanja žena Marla Maple.

Novoizvoljeni predsednik in podpredsednik ZDA bosta preučevala vrsto imen
Z novoizvoljenim predsednikom se je sestal tudi ameriški podpredsednik Mike Pence, ki je s Trumpom debatiral o vseh ključnih točkah. Pence je prevzel vodstvo nad skupino, ki bo zadolženo za prehod na Trumpovo administracijo. Trumpov tiskovni predstavnik Jason Miller je povedal, da bosta Pence in Trump v prihodnjih dneh preučila več morebitnih imen za zasedanje ključnih delovnih mest.

Foto: epa

Foto: epa

Trumpova administracija si želi sodelovanja z republikanci v Kongresu
Odločitev Trumpa, da za vodjo osebja Bele hiše imenuje insajderja republikanske stranke Reinca Priebusa kaže na to, da želi sodelovati s člani Kongresa, med katerimi so številni nasprotovali njegovi kandidaturi. Trumpovo imenovanje Steva Bannona kot glavnega stratega je bila ostro kritizirana tako s strani republikancev kot tudi demokratov zaradi tega, ker je kot nekdanji šef  Breitbart Newsa spletno stran pretvoril v forum za skrajne desničarje iz vrst Neonacistov, belih rasistov in antisemitov.

Politico poroča, da je Bannon pozval republikance v Kongresu, da vzpostavijo odnos z zakonodajalci, po tem, ko je več let prste kazal na figure najrazličnejših ustanov. Trumpova administracija naj bi pričakovala tesne odnose z republikanci na Kapitolskem griču.

N. Ž.